a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0342

Datum:

02-08-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.reizenportaal.nl van EXT Internet Consultancy BV h.o.d.n. Reizenportaal.nl en Ceaptickets.nl, waarop onder meer een 4 daagse vakantie naar Istanbul – Saint Sophia door Cheaptickets wordt aangeboden voor € 7,-.

De klacht

Tijdens het boeken komt men er achter dat de prijs voor twee personen voor zes dagen die volgens de website ook € 7,- kost, in werkelijkheid € 1882,86 kost. Klager legt een schermafdruk over met een specificatie van laatstgenoemd bedrag met onder meer “transporttoeslag”, “luchthavenbelasting” en een “basisprijs tweepersoonskamer”. Om die reden vindt klager de uiting misleidend in de zin van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Het verweer van Reizenportaal

De website Reizenportaal.nl ontvangt de informatie van Cheaptickets en deze wordt volledige geautomatiseerd geplaatst. Adverteerder kan de ontvangen informatie niet beoordelen op juistheid. Adverteerder biedt zelf geen reizen aan. De website is slechts een ontmoetingsplaats voor aanbieders en afnemers. Volgens Cheaptickets is waarschijnlijk sprake van een technische fout.

Het verweer van Cheaptickets

Door de grote hoeveelheid prijzen en de complexiteit van het proces van dataverwerking in de databank en plaatsing op de website, is adverteerder niet in staat alle informatie te controleren. De onderhavige prijs komt van touroperator Sunair. Er stond een verkeerde prijs in de uiting. Deze is inmiddels aangepast.

Het oordeel van de Commissie

Artikel III sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen bepaalt dat de prijzen gepubliceerd dienen te worden inclusief de op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten. Naar Cheaptickets heeft erkend, stond er een verkeerde prijs in de uiting. De geadverteerde prijzen zijn onder meer exclusief luchthavenbelasting. Gelet hierop is artikel III sub 1 overtreden.

Www.reizenportaal.nl is een reclame-uiting, omdat zich hierop uitsluitend vakantieaanbiedingen bevinden en deze geen redactionele elementen bevat. Omdat Reizenportaal deze website beheert, is hij naast Cheaptickets verantwoordelijk voor overtreding van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Dat de informatie volledig geautomatiseerd op de website wordt geplaatst, doet hieraan niet af, omdat van hem enig toezicht mag worden verwacht.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Zij beveelt adverteerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 3 onder 1 Reclame reisaanbiedingen

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken