a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0385

Datum:

30-08-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.t-mobile.nl van T-Mobile Netherlands BV, waarop onder meer het volgende staat: “Nog even het nieuws checken in de trein, je e-mail ophalen onderweg of snel iets googlen voor je afspraak? Met web’n’walk van T-Mobile ben je voor een vast bedrag per maand altijd en overal online, waar en wanneer je maar wilt. Gewoon op je mobiele telefoon, MDA of laptop. Web’n’walk heb je al vanaf € 9,50 per maand. Je hebt alleen een geschikt toestel nodig en een tarief dat bij je past”.

De klacht

Met web’n’walk ben je niet altijd en overal voor een vast bedrag on-line, waar en wanneer je maar wilt. Op vakantie in Mexico kwam klager er achter dat het aanbod alleen in Nederland geldt. Om die reden vindt klager de uiting onvolledig en misleidend.

Het verweer

Op de website-pagina staan direct onder de door klager bedoelde tekst drie kopjes: “Wat kun je ermee”, “Wat heb je nodig” en “Service” die uitnodigen om door te klikken voor verdere informatie. Onder “Wat heb je nodig” kan worden doorgeklikt naar “Tarieven” waarin staat dat gebruik van mobiel internet in het buitenland niet onder de abonnementskosten van € 9,50 per maand valt, maar apart in rekening wordt gebracht. Voorts is klager hierop op de factuur diverse keren gewezen en zodra een abonnee de grens passeert, ontvangt hij een gratis SMS-bericht met daarin de belangrijkste (bel)tarieven van het land waar men naar toe gaat en het bericht dat de overige tarieven per SMS kunnen worden opgevraagd.

Het oordeel van de Commissie

Het is algemeen bekend dat bellen in het buitenland aanzienlijk duurder is dan bellen binnen Nederland. De gemiddelde consument met een mobiele telefoon die geïnteresseerd is in mobiel internetten, zal naar het oordeel van de Commissie dan ook begrijpen dat, nu het aanbod “vanaf € 9,50” luidt,dit niet, althans waarschijnlijk niet, inhoudt dat voor € 9,50 per maand ook buiten Nederland Mobiel internetten mogelijk is. Dat het aanbod wereldwijd geldt, is gelet op het vorenstaande geen redelijke verwachting en van de consument mag verwacht worden dat hij doorklikt om ter zake meer informatie te krijgen.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken