a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0415

Datum:

29-10-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.undaria.nl van Luminet BV, waarop de afslankpil Undaria-P wordt aangeprezen en waarop onder meer staat: “Snel gewichtsverlies…..Onstuimige energie”, “tot 10% van je lichaamsgewicht verliezen met een recent ontdekt extract uit bruin zeewier”, Undaria-P betekent meer gewichtsverlies dan met welke andere dieetpil dan ook” en “Het gemaakte extract stimuleert een proteïne die op zijn beurt puur vet omzet in energie. Deze proteïne zorgt ervoor dat uw lichaam een ware vetverbrandingsmachine gaat worden, zonder extra inspanning of dieet”.

De klacht

De pil heeft geen effect op het gewicht. Het is niet bewezen dat het middel bij mensen werkt en dat het geen bijverschijnselen heeft. Om die reden acht klager de uiting misleidend.

De KOAG/KAG

Desgevraagd heeft de KOAG/KAG aan de Commissie medegedeeld dat adverteerder de uiting niet ter beoordeling aan de KAG heeft voorgelegd.

Het verweer

Undaria-P is nog maar recentelijk verkrijgbaar in Nederland. Na de zomervakantie zal de advertentietekst ter beoordeling aan de KAG worden voorgelegd.
Niet adverteerder maar prof. Kazuo Miyashita stelt dat de stof Fucoxanthin het lichaamsgewicht tot 10% kan laten afnemen. Adverteerder legt een “expert opinion” over van dr. K. Riepma en verwijst naar een onderzoek dat is uitgevoerd door de “Russian Academy of Natural Sciences”.

Het oordeel van de Commissie

In het rapport van dr. K. Riepma worden onder meer enkele onderzoeken bij dieren samengevat en een onderzoek dat is uitgevoerd door de “Russian Academy of Natural Sciences”. Dit laatste betrof een onderzoek bij 140 vrouwen en bevat voorzichtige conclusies.
Adverteerder heeft naar het oordeel van de Commissie weliswaar voldoende aannemelijk gemaakt dat er een zekere (wetenschappelijke) basis bestaat voor de werking die aan bruin zeewier in de uiting wordt toegeschreven, maar de claims in de uiting gaan aanzienlijk verder dan de werking die op grond van het overgelegde rapport aannemelijk kan worden geoordeeld. Dat bij de mens sprake zou zijn van “Snel gewichtsverlies…..Onstuimige energie”, “tot 10% van je lichaamsgewicht verliezen”, “meer gewichtsverlies dan met welke andere dieetpil dan ook” en “Het gemaakte extract stimuleert een proteïne die op zijn beurt puur vet omzet in energie. Deze proteïne zorgt ervoor dat uw lichaam een ware vetverbrandingsmachine gaat worden, zonder extra inspanning of dieet”, acht de Commissie dan ook niet aannemelijk gemaakt. Adverteerder heeft terzake van deze claims geen wetenschappelijke artikelen overgelegd. Aangezien adverteerder niet aannemelijk heeft gemaakt dat Undaria-P de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven, acht de Commissie de uiting misleidend in de zin van artikel 7 NRC.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken