a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0433

Datum:

11-09-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van Benga B.V., h.o.d.n. Peter Langhout Reizen, waarin onder meer staat:
“kras tot maximaal € 100,- vakantiekorting!
jouw unieke wincode 65354
Kras vlug alle vakjes open en ontvang, als drie getallen hetzelfde zijn,
dat bedrag als korting op je vakantie”.

De klacht

Klager is bezorger van de folders en constateert dat de folders allemaal dezelfde wincode hebben. De code is dus helemaal niet uniek. Klager vindt dit oplichterij.


Het verweer

Het woord ‘uniek’ leidt wellicht tot verwarring. Er zijn meerdere kaarten in omloop met hetzelfde nummer. Al deze kaarten zijn gekoppeld aan een vast kortingsbedrag. De code is dus niet zo zeer uniek maar deze is gekoppeld aan een specifiek kortingsbedrag. Adverteerder biedt zijn excuses aan. Het was niet de bedoeling om de consument te verwarren. Hij wenst helder te communiceren en ziet dat de term ‘reserveringscode’ beter zou zijn geweest.

Het oordeel van de Commissie

Klager heeft geconstateerd dat alle te bezorgen folders dezelfde “unieke” code hebben. Naar adverteerder heeft gesteld, zijn er meerdere kaarten in omloop met dezelfde code die is deze gekoppeld aan een specifiek kortingsbedrag. De code is dus niet uniek. Gelet hierop is de Commissie van oordeel dat de code niet iets wezenlijks toevoegt. In de uiting wordt aldus ten onrechte gesuggereerd dat sprake is van een unieke kans op een korting. Gelet hierop is de uiting misleidend.


De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken