a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/1476/07.0203

Datum:

25-07-2007

Uitspraak:

bevestiging afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.landal.nl van Landal GreenParks, waarop onder meer het volgende weekendverblijf in park De Lommerbergen wordt aangeboden “2 persoonsbungalow € 149,- ”.

De klacht

De prijs inclusief van te voren bekende gemeenteheffingen en een bedrag voor bedlinnen bedraagt € 190,-. Omdat de prijs inclusief deze toeslagen dient te worden vermeld, acht klager de uiting in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Het verweer

Volgens pagina 3 van de code maken de betreffende kosten geen deel uit van de aanbiedingsprijs omdat deze variëren al naar gelang de grootte van het reisgezelschap. Genoemd worden onder meer lakenpakketten en toeristenbelasting. Een 6 persoonsbungalow wordt ook verhuurd aan minder dan 6 personen. Het vermelden van een prijs op basis van 6 personen zou dan een te hoge prijs geven die in de praktijk meer niet dan wel wordt berekend.
Klager vindt de Reclamecode Reisaanbiedingen niet ver genoeg gaan, maar dat gaat adverteerder niet aan.

De mondelinge behandeling

Klager vindt de verhoging bij het boeken voor gemeenteheffingen en een bedrag voor bedlinnen een onaangename verrassing die niet in overeenstemming is met de geest van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Het oordeel van de Commissie (11 mei 2007)

De geadverteerde prijs geldt per vakantiehuisje. De Reclamecode Reisaanbiedingen bepaalt in artikel III onder 1 dat de op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten die voor de aangeboden diensten moeten worden betaald, in de geadverteerde prijzen dienen te worden opgenomen. De bedragen voor gemeenteheffingen en bedlinnen zijn afhankelijk van het aantal personen dat het vakantiehuisje betrekt. Gelet hierop is geen sprake van op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

De grieven

Deze kunnen als volgt worden samengevat.

Ten onrechte heeft de Commissie geoordeeld dat bedragen die betrekking hebben op de hoeveelheid personen in een huisje buiten artikel III van de Reclamecode Reisaanbiedingen vallen.
Volgens de Commissie zijn gemeenteheffingen en de kosten voor (verplicht) bedlinnen geen onvermijdbare kosten. Echter, het betreft hier wel onvermijdbare kosten, aangezien een huisje niet kan worden geboekt zonder het betalen van gemeenteheffing en de kosten van bedlinnen.
De Reclamecode Reisaanbiedingen is opgesteld om te voorkomen dat de consument voor verrassingen komt te staan. Dat laatste gebeurt in dit geval, omdat naast de aanbiedingsprijs van € 149,- (behalve de toegestane reserveringskosten) nog gemeenteheffing en bedlinnen in rekening worden gebracht, waardoor het totaalbedrag € 190,- is.

Landal zou duidelijkheid moeten bieden, bijvoorbeeld door afhankelijk van de grootte van het huisje standaard verplichte kosten erbij te rekenen. Voor een 2-persoonsbungalow zouden de kosten voor 2 personen kunnen worden vermeld. Komt er één persoon minder, dan wordt het desbetreffende bedrag in mindering gebracht en kan de prijs alleen maar meevallen voor de consument.

Het antwoord in appel

De grieven zijn gemotiveerd weersproken.

De mondelinge behandeling

Het standpunt van RTG is nader toegelicht.

Het oordeel van het College

Anders dan in het beroepschrift is gesteld, heeft de Commissie niet geoordeeld dat gemeenteheffingen en de kosten voor (verplicht) bedlinnen geen onvermijdbare kosten zijn. Geoordeeld is dat er geen sprake is “van op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten”. Voor zover het beroep zich tegen dit oordeel richt, overweegt het College het volgende.

De concrete bedragen voor gemeenteheffingen en bedlinnen zijn –naar RTG ook niet heeft weersproken- afhankelijk van het aantal personen dat de bungalow betrekt en in zoverre zijn deze kosten nog niet bekend op het moment van publicatie van de bungalowprijs.
Onder deze omstandigheden kan, wat betreft de gemeenteheffingen en het bedlinnen, niet worden gesproken over “op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten” als bedoeld in artikel III.1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Ter gelegenheid van de behandeling van de zaak heeft RTG het College gevraagd of de door Landal overgelegde “Toelichting ANVR Code Reisaanbiedingen”, “versie 07.08.2006”, waarop Landal zich in haar reactie op het beroepschrift tevens op heeft beroepen, deel uitmaakt van de Code. Deze toelichting is een door de ANVR voor haar leden opgestelde, niet-officiële toelichting, die als zodanig geen deel uitmaakt van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Het College acht deze toelichting dan ook niet van belang voor zijn oordeel.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

Het College bevestigt de beslissing van de Commissie.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken