a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/1478/07.0215

Datum:

25-07-2007

Uitspraak:

bevestiging afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.ferio.nl van Ferio Vakanties, waarop onder meer een vliegreis naar Gran Canaria wordt aangeboden “vanaf € 399 pp (..) op basis van 3 personen”.

De klacht

De uiting is in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen, Toelichting Consument, deel III Prijsstellingen waarin onder meer staat dat de prijzen van reis- recreatie- vervoers- en verblijfsdiensten in de regel uitgaan “van een prijs per persoon op basis van een party van 2 personen”.

Het verweer

In de toelichting bij de Reclamecode Reisaanbiedingen staat dat de prijzen in de regel uitgaan van een prijs per persoon op basis van een reisgezelschap van twee personen. Daarmee is niet gezegd dat als in een advertentie staat dat de prijs geldt bij een gezelschap van drie personen, dit niet toegestaan zou zijn. Adverteerder leest de regel aldus dat indien in de uiting niets is vermeld over de omvang van het reisgezelschap, twee personen worden bedoeld.

De mondelinge behandeling

Klager stelde zich op het standpunt dat de uiting niet in overeenstemming met de geest van de code is, omdat geen reisgezelschap uit drie personen bestaat en men dus in de praktijk altijd moet bijbetalen.

Adverteerder stelde zich op het standpunt dat een gemiddeld reisgezelschap uit 2,6 personen bestaat en dat de uiting helder is, omdat er duidelijk bij staat dat de prijs geldt op basis van drie personen.

Het oordeel van de Commissie (11 mei 2007)

De tekst waarop klager zich beroept, staat in een onofficiële toelichting van de ANVR die van de Reclamecode Reisaanbiedingen geen deel uit maakt. De Reclamecode Reisaanbiedingen verbiedt niet een reis tegen een prijs op basis van een reisgezelschap van drie personen aan te bieden. De Commissie ziet ook overigens niets misleidends in de uiting: het is duidelijk dat het om een aanbieding voor drie personen gaat. Gelet hierop wordt de klacht afgewezen.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

De grieven

Deze kunnen als volgt worden samengevat.

Met haar oordeel dat de uiting niet misleidend is, heeft de Commissie de toelichting van de ANVR, één van de belangrijkste ondertekenaars van de Reclamecode Reisaanbiedingen, genegeerd. In deze toelichting staat dat reisaanbieders in de regel uit moeten gaan van een prijs per persoon (op basis van een party van 2 personen).

Ferio maakt slechts reclame voor de goedkoopste reis, terwijl die reis alleen zo goedkoop is indien men voor 3 personen boekt. Als men voor 2 of 4 personen boekt, wat veel vaker zal gebeuren, betaalt men veel meer.

De Reclamecode Reisaanbiedingen is opgesteld om duidelijkheid te bieden aan de consument. Door de onderhavige wijze van adverteren wordt nog geen duidelijkheid geboden en kunnen bedrijven gebruik blijven maken van lokkertjes. Bovendien zijn de aanbiedingen van Ferio vaak maar op zeer beperkte schaal verkrijgbaar.

Het antwoord in appel

De grieven zijn gemotiveerd weersproken.

De mondelinge behandeling

Het standpunt van RTG is nader toegelicht.

Het oordeel van het College

De “Toelichting Consument, deel III Prijsstellingen” op de website van de ANVR waarop RTG zich blijkens zijn e-mail van 10 april 2007 ter nadere toelichting op de klacht heeft beroepen, maakt geen deel uit van de Reclamecode Reisaanbiedingen, zodat het College deze niet van belang acht voor zijn oordeel.

Terecht heeft de Commissie geoordeeld dat de Reclamecode Reisaanbiedingen geen verbod inhoudt om een reis aan te bieden voor een prijs op basis van een reisgezelschap van drie personen.

Eerst in hoger beroep heeft RTG gesteld dat de aanbiedingen van Ferio op beperkte schaal verkrijgbaar zouden zijn. Voor zover RTG in dezen een oordeel zou willen vragen aan de Commissie c.q. het College dient RTG een nieuwe klacht in te dienen bij de Commissie.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

Het College bevestigt de beslissing van de Commissie.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken