a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0621

Datum:

15-01-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een aan klager per fax gezonden reclame-uiting van Direct Teleservice, waarin adverteerder wijst op de voordelen van zijn telefoonservice. De uiting bevat tevens een “gratis kennismakingsaanbieding”.

De klacht

In de uiting biedt adverteerder de geadresseerde de mogelijkheid om “één week lang (…) helemaal gratis en vrijblijvend!” door adverteerder de telefoon te laten beantwoorden. Bij navraag bleek dit aanbod alleen te gelden als men minimaal een maand van de service gebruik maakt, maar dat staat niet in de uiting. In artikel 1 van de algemene voorwaarden staat dat elke overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd en dat deze eindigt een kalendermaand na ontvangst van de
schriftelijke opzegging door de opdrachtgever. Gelet op het vorenstaande acht klager de uiting misleidend.

Het verweer

In de aan klager gestuurde en door hem ondertekende overeenkomst staat duidelijk dat het abonnement de eerste week gratis en vrijblijvend is en dat het abonnement stilzwijgend voor onbepaalde tijd wordt verlengd. Als men daarvan geen gebruik wil maken dient men binnen één week na aanvang van de overeenkomst deze schriftelijk op te zeggen.
Uit de aan klager toegestuurde overeenkomst blijkt duidelijk dat het aanbod dat in de fax wordt gedaan, gestand wordt gedaan.

Het oordeel van de Commissie

In de reclame-uiting staat niet dat men alleen van het aanbod om tijdens de herfstvakantie gratis en vrijblijvend één week lang de telefoon op te laten nemen, gebruik kan maken als men een abonnement afsluit. Nu dit voorwaarde is om van het aanbod gebruik te kunnen maken, had daarvan in de uiting melding moeten worden gemaakt. Dat in de aan klager toegestuurde overeenkomst deze voorwaarde wel is vermeld, neemt het onvolledige en daardoor misleidende karakter van de reclame-uiting niet weg.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken