a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0056

Datum:

14-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een reisgids waarin onder andere een reis voor 11 dagen naar Tunesië naar hotel Miramar Hammamet wordt aangeboden met als vertrekdatum 18 oktober 2008.

De klacht

De reis is alleen voor een duur van 8 dagen te boeken. Er zijn echter genoeg stoelen voor de heenreis en het hotel heeft genoeg kamers voor een verblijf van 11 dagen in bedoelde periode. Bij een concurrent van adverteerder kon de gewenste reis wel worden geboekt, zij het tegen een hogere prijs. Blijkbaar wil adverteerder de reis niet leveren.

Het verweer

De periode dat klager wil reizen valt in de herfstvakantie, een periode waarin sprake is van een vraag die het aanbod tot 400% overtreft.
Volgens artikel 2.2 van de ANVR-Reisvoorwaarden is het aanbod van de reisorganisator vrijblijvend en kan dit worden herroepen.
Klager wilde een reis voor 11 personen boeken. Boekingen voor meer dan 8 personen dienen volgens de Algemene Voorwaarden te worden gemeld, omdat daarvoor andere voorwaarden en tarieven gelden.
Klager was wat laat met boeken. Om aan te tonen dat de bewuste 11 daagse reis wel was te boeken maar niet meer toen klager informeerde en niet voor 11 personen, legt adverteerder een schermafdruk over waarop boekingen staan met een vertrekdatum van 4 oktober tot en met 21 oktober 2008, waaronder 11 daagse reizen.
Het aanbod is beperkt en voor de reis is niet extra geadverteerd.
In de hefstvakantie-periode wilden alle klanten de reis voor een duur van 8 dagen boeken. Op dat moment zijn de 11-daagse reizen “dichtgezet” om zodoende meer klanten die gelegenheid te bieden.

De repliek

Klager vraagt zich af of begin januari 2008 laat is voor het boeken van een reis in oktober 2008 en wanneer hij dan wel op tijd zou zijn geweest.
Uit de door adverteerder overgelegde schermafdruk met boekingen zou moeten blijken dat de 11-daagse reis eerder wel was te boeken. Uit deze afdruk blijkt echter dat er maar één boeking van een 11-daagse reis staat op de datum dat klager wilde vertrekken. Er was dus maar één 11-daagse reis te boeken.
De bewuste 11-daagse reis wordt op de website van adverteerder ten onrechte nog steeds aangeboden.
Klager betwijfelt het dat klanten liever 8 dagen wilden reizen, met name omdat deze reis per persoon € 57,- duurder is. De 11-daagse reis is voor adverteerder dus minder winstgevend.
Er was geen sprake van een boeking voor meer dan 8 personen. Klager heeft bij het reisbureau gevraagd om een reis voor 8 personen. Voor 3 andere personen die vanuit Frankrijk zouden komen, is gevraagd of alleen het hotel kon worden geboekt.

De dupliek

De vraag naar 8-daagse reizen hebben het aanbod opgebruikt.
Er is een beperkt aantal – 40 – stoelen op de vlucht.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerders verweer dat de bewuste 11 daagse reis wel te boeken was maar niet meer toen klager informeerde, wordt niet ondersteund door de door hem overgelegde bijlage. Uit deze bijlage blijkt dat er slechts één 11 daagse reis is geboekt met vertrekdatum 18 oktober 2008. Gelet op het voorgaande kan niet geoordeeld worden dat sprake is van een redelijke beschikbaarheid van de door de reisaanbieder in de uiting aangeboden dienst, als bedoeld in artikel IV sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel IV sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

Art. IV sub 1 Reclamecode Reisaanbiedingen

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken