a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0066

Datum:

14-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Fox Vakanties in de Telegraaf en in de ANWB Kampioen waarin een aantal vakantiereizen wordt aangeboden en waarin onder andere staat: “Boek vóór 1 maart 2008 en u betaalt GÉÉN EXTRA brandstoftoeslag”. In de uiting in de ANWB Kampioen staat ook: “Uitgebreide info en reserveren www.fox.nl of 02520660000 of het ANWB reisbureau”.

De klacht

Klager heeft op 10 januari 2008 geboekt. Op de factuur die later werd gezonden, stond een extra brandstoftoeslag. De aanbieding “Boek vóór 1 maart 2008 en u betaalt GÉÉN EXTRA brandstoftoeslag” bleek alleen te gelden voor reizen met een vertrekdatum na 1 april 2008. Dit staat echter niet in de uiting. De voorwaarde is alleen op de website van adverteerder te vinden. Om die reden is de uiting misleidend.

Het verweer

Helaas is in de uiting verzuimd te verwijzen naar de voorwaarden op de website. Adverteerder ziet in dat de uiting voor de klant onduidelijk kan zijn indien de klant geen gebruik maakt van deze website. Besloten is om aan klager (en andere klagers) te berichten dat de voorwaarden van de actie ook voor zijn reis gelden. Adverteerder heeft nooit de intentie gehad de klant te misleiden.

De repliek

Adverteerder erkent de klacht. Klager heeft nog geen bericht van adverteerder ontvangen.

De dupliek

In de uiting staat heel duidelijk naast de actie dat men voor uitgebreide informatie en reserveringen de website www.fox.nl dient te raadplegen of contact met adverteerders kantoor dient op te nemen.
Klager heeft inmiddels € 40,- gerestitueerd gekregen.

De mondelinge behandeling

Adverteerder licht toe dat alleen in de advertentie in de ANWB Kampioen staat dat men voor uitgebreide informatie en reserveringen de website www.fox.nl dient te raadplegen.

Het oordeel van de Commissie

De mededeling “Boek vóór 1 maart 2008 en u betaalt GÉÉN EXTRA brandstoftoeslag” acht de Commissie misleidend, omdat essentiële informatie – namelijk de beperking dat het aanbod alleen geldt voor reizen met een vertrekdatum na 1 april 2008 -, die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen, ontbreekt. Door het ontbreken van deze informatie kan de gemiddelde consument ertoe worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. Hierdoor is de uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en sub c NRC (nieuw). Dat de beperking in de voorwaarden zou staan waarnaar in de advertentie in de ANWB Kampioen wordt verwezen door middel van de tekst “Uitgebreide info en reserveren www.fox.nl of 02520660000”, doet aan dit oordeel niet af, omdat de uiting op zichzelf voldoende duidelijk moet zijn. Misleidende reclame is oneerlijk als bedoeld in artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken