a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0092A

Datum:

23-04-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisie- en een radioreclame van GOGO Tours.
In de televisie komt een Spanjaard in beeld die door verschillende dames wordt afgewezen. Hij hoopt meer succes te hebben als hij zich als Hollander voordoet. Hij doet een oranje T-shirt aan en zegt, elke arm om een meisje geslagen hebbende: “Hoi, ik ben Gert-Jan. Ik kom uit Holland”.
In beeld verschijnt de tekst: GOGO, we ’re from Holland, where the f*ck you from?
In de radioreclame wordt deze tekst uitgesproken.

De klacht

Het gebruik van het woord “fuck” is aanstootgevend en buitengewoon grof. In het Engels is dit een krachtterm. Het is in strijd met de goede smaak en het fatsoen dit woord te gebruiken in een reclame-uiting die gericht is op een jeugdig publiek.
Daarnaast kan de uiting morele schade toebrengen aan kinderen door ze het idee te geven dit woord een normaal woord is.
Gelet op het vorenstaande is de uiting in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en met artikel 2 van de Kinder- en Jeugdreclamecode (KJC).

Het verweer

De tekst “where the f*ck you from” is afkomstig uit een dancehit en was een groot succes in discotheken in adverteerders vakantiebestemmingen. Voorts willen jongeren tijdens de vakantie graag laten zien waar ze vandaan komen. Het was de bedoeling om met de uiting aansluiting te zoeken bij de doelgroep, te weten jongeren en geenszins om mensen te beledigen of te kwetsen.

Het oordeel van de Commissie

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en/of het fatsoen, stelt de Commissie zich terughoudend op, gezien het subjectieve karakter van deze criteria.
De Commissie heeft er begrip voor dat de onderhavige uiting vanwege het gebruik van de gewraakte, overigens nauwelijks verstaanbare, tekst niet door een ieder wordt gewaardeerd, maar met inachtneming van eerdergenoemde terughoudendheid, is zij van oordeel dat de grens van het toelaatbare niet is overschreden.
Voorts kan niet worden geoordeeld dat door het gewraakte woordgebruik morele schade wordt toegebracht aan jeugdigen als bedoeld in artikel 2 van de KJC.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken