a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0092B

Datum:

23-04-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van GOGO Tours, waarin een Spanjaard in beeld komt die door verschillende dames wordt afgewezen. Hij hoopt meer succes te hebben als hij zich als Hollander voordoet. Hij doet een oranje T-shirt aan en zegt, elke arm om een meisje geslagen hebbende: “Hoi, ik ben Gert-Jan. Ik kom uit Holland”.
In beeld verschijnt de tekst: GOGO, we ’re from Holland, where the f*ck you from?

De klacht

De slogan van adverteerder en de strekking van de reclame-uiting is denigrerend jegens buitenlanders. Daarin wordt niet alleen gescholden, maar wordt tevens gesuggereerd dat Hollanders beter zouden zijn dan andere Europeanen.
Gelet hierop is de uiting in strijd met de artikelen 2, 3 en 4 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

De tekst “where the f*ck you from” is afkomstig uit een dancehit en was een groot succes in discotheken in adverteerders vakantiebestemmingen. Voorts willen jongeren tijdens de vakantie graag laten zien waar ze vandaan komen. Het was de bedoeling om met de uiting aansluiting te zoeken bij de doelgroep, te weten jongeren en geenszins om mensen te beledigen of te kwetsen.

Het oordeel van de Commissie

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en/of het fatsoen, stelt de Commissie zich terughoudend op, gezien het subjectieve karakter van deze criteria.
De Commissie heeft er begrip voor dat de onderhavige uiting vanwege het gebruik van de gewraakte, overigens nauwelijks verstaanbare, tekst niet door een ieder wordt gewaardeerd, maar met inachtneming van eerdergenoemde terughoudendheid, is zij van oordeel dat de grens van het toelaatbare niet is overschreden.
De uiting rechtvaardigt voorts geenszins de conclusie dat Hollanders beter zouden zijn dan andere Europeanen.
Evenmin kan worden geoordeeld dat de uiting vanwege het weliswaar grove woordgebruik in strijd is met de criteria, neergelegd in de artikelen 3 en 4 NRC.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken