a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0194

Datum:

30-05-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een aanbieding van Sunweb Vakantie BV op http://zon.sunweb.nl van een chartervlucht naar Antalya “vanaf € 7,- ”.

De klacht

Klager boekte een reis voor 3 personen voor de prijs van 3x € 7,- plus reserveringskosten en calamiteitenfonds. De factuur hiervoor is meteen voldaan. Daarna heeft adverteerder klager gemeld dat de chartervlucht niet doorging en er is geen alternatief voor een redelijke prijs aangeboden. Naar klagers mening is sprake van bedrog en is de uiting in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen.
Klager legt een kopie over van de tussen partijen gevoerde correspondentie waaruit blijkt dat klager op 26 februari 2008 per e-mail bezwaar heeft gemaakt tegen de herroeping van het aanbod omdat de boeking op 25 februari om 8.58 uur aan klager is bevestigd en op 26 februari om 9.02 uur is herroepen, hetgeen meer dan 8 kantooruren na de bevestiging is.

Het verweer

Het klopt dat er een onjuiste prijs van € 7,- voor de bewuste reis op de website heeft gestaan. De fout is direct na de constatering daarvan hersteld. Klager heeft op 25 februari om 8.58 uur een factuur, tevens bevestiging van zijn boeking ontvangen met daarop de prijs van € 7,-. Echter op de reis zijn de ANVR Reisvoorwaarden van toepassing waarmee klager akkoord is gegaan. Volgens artikel 2 lid 2 daarvan heeft de touroperator het recht om het gedane aanbod binnen 8 kantooruren na aanvaarding te herroepen wegens fouten in de berekening van de reissom. Adverteerder heeft klager direct op de hoogte gesteld van de fout.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie leest de klacht mede aldus dat klager de uiting misleidend acht.

De Commissie is van oordeel dat geen sprake is van een evidente fout omdat een prijs van € 7,- geenszins aanstonds onaannemelijk is, gelet op stunttarieven waarmee regelmatig wordt geadverteerd.
Uit de overgelegde correspondentie blijkt dat de boeking op 25 februari 2008 om 8.58 uur aan klager is bevestigd (hetgeen adverteerder in zijn verweer heeft bevestigd) en op 26 februari 2008 om 9.02 uur is herroepen. Dit laatste heeft adverteerder niet, althans onvoldoende weersproken. Gelet op het voorgaande is de Commissie van oordeel dat adverteerder het aanbod te laat heeft herroepen. Nu adverteerder het aanbod niet gestand doet, heeft adverteerder blijkens het voorgaande niet aan zijn verplichting als bedoeld in artikel 8.2 NRC (nieuw) voldaan. Meer specifiek is onjuiste informatie verstrekt over de prijs van de reis als bedoeld onder d van dat artikel.
Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet zou hebben genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De Reclamecode Reisaanbiedingen is niet van toepassing omdat geen sprake is van een klacht over correcte en duidelijke prijzen of over een redelijke beschikbaarheid van de door de reisaanbieder in de uiting aangeboden dienst al bedoeld in de artikelen III en IV van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken