a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0347

Datum:

24-09-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een aanbieding via de website http://www.vakantiekaart.nl/dossier/reiszoeken van Vakantiekaart voor “Compleet Vietnam” met als vertrekdatum 24 september 2008. De reis wordt verzorgd door De Jong Intra Vakanties.

De klacht

Op de website staat dat de reis inclusief vliegreis is. Bij navraag blijkt dit niet te kloppen. Er is derhalve sprake van valse informatie.

Het verweer

Vakantiekaart voert het volgende verweer. Vakantiekaart is geen reisaanbieder en publiceert op zijn website alleen het reisaanbod van reisaanbieders. TSI Travelsearch stelt de van de touroperators ontvangen reisbeschrijvingen en prijzen beschikbaar aan derden, waaronder de bij Vakantiekaart aangesloten reisbureaus. Het aanbod van touroperators dat door TSI Travelsearch aan de ANVR reisbureaus wordt geleverd, publiceren deze reisbureaus ongewijzigd op de website van Vakantiekaart. TSI Travelsearch vult de zoekmachine die de consument gebruikt voor het zoeken naar een reis. Dat gebeurt op basis van een continue stroom aan beschikbaarheid van accommodaties en meestal vluchten. In het onderhavige geval heeft klager, conform zijn zoekopdracht, een correcte prijsopgave ontvangen (gebaseerd op een 21-daagse reis met eigen vervoer), terwijl in de bijbehorende reisbeschrijving staat dat het een 23-daagse reis betreft inclusief vlucht per Malaysia Airlines. Vakantiekaart is hiervoor niet aansprakelijk of verantwoordelijk. Het ligt op de weg van de touroperator om reisomschrijvingen te maken die beantwoorden aan de voorkeuren van de consument.

De Jong voert het volgende verweer. De Jong levert als reisorganisatie reisinformatie aan TSI Travelsearch. Andere organisaties, waaronder Vakantiekaart, kunnen deze informatie inlezen en herpubliceren op hun websites. De Jong is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de aldus gepubliceerde informatie. De aan de Commissie toegezonden informatie is niet juist, omdat de prijs van een 21-daagse vlucht (exclusief vliegreis) is vermengd met de beschrijving van een 23-daagse vlucht (inclusief vliegreis). De Jong vermeldt op de eigen website juiste en volledige informatie en is niet in staat om te controleren of de vele duizenden reisaanbieders correcte informatie op hun websites publiceren.

De repliek

Klager handhaaft zijn standpunt.

De dupliek

De Jong handhaaft zijn standpunt.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt dat de consument die via Vakantiekaart de door De Jong verzorgde rondreis door Vietnam wenst te boeken, niet in alle gevallen de juiste informatie ontvangt. Kort gezegd wordt in sommige gevallen de informatie van de 23-daagse reis, die inclusief vliegreis is, vermengd met de informatie van de 21-daagse reis waarbij de vliegreis niet inbegrepen is. Vakantiekaart heeft uitvoerig toegelicht hoe de informatieverwerking plaatsvindt en dat deze fout zijn oorzaak vindt in het feit dat geen aangepaste informatiepagina beschikbaar is voor consumenten die op eigen gelegenheid naar Vietnam wensen te reizen. Dit heeft tot gevolg dat, zoals ook klager is overkomen, de consument tegenstrijdige informatie kan ontvangen over de duur van de reis (21 of 23 dagen) en over de vraag of de vliegreis al dan niet inbegrepen is.

De Commissie acht zowel De Jong als Vakantiekaart verantwoordelijk voor deze onjuiste informatievoorziening. Ten aanzien van Vakantiekaart is dit het gevolg van het feit dat de informatie zich op zijn website bevindt. Ten aanzien van De Jong is van belang dat de informatie feitelijk van hem als de betrokken touroperator afkomstig is.

Dat De Jong de informatie eerst aan TSI Travelsearch ter beschikking heeft gesteld met de bedoeling om die informatie onder de bij Vakantiekaart aangesloten ANVR reisbureaus te verspreiden, ontslaat De Jong niet van zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van de juistheid en de volledigheid van de op deze wijze via Vakantiekaart gepubliceerde reclame-uiting. Door doelbewust gebruik te maken van een dergelijke wijze van aanprijzen van zijn diensten, heeft De Jong immers het risico genomen dat een deel van de informatie die hij op zijn eigen website publiceert (niet in geschil is overigens dat op die website wel correcte informatie over de onderhavige rondreis staat), niet tevens beschikbaar is indien via de website van derden, waaronder die van Vakantiekaart, informatie over de desbetreffende rondreis wordt opgevraagd.

Blijkens het voorgaande is geen ondubbelzinnige informatie verstrekt over de voornaamste kenmerken van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 Nederlandse Reclame Code (NRC (nieuw)). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt adverteerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken