a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0357

Datum:

19-08-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een huis-aan-huis verspreide folder van Soda-Club International, waaraan een witte ballon was bevestigd die uit de brievenbus bleef hangen.

De klacht

Bij terugkeer van vakantie hing er uit klagers brievenbus een witte ballon. Klager doet er alles aan om te voorkomen dat men ziet dat hij met vakantie is. Door deze wijze van verspreiden ziet iedereen direct wie er thuis c.q. met vakantie is, waarmee deze verspreidingswijze in strijd is met de artikelen 2 en 3 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

De mailing is verspreid in de nacht van 4 op 5 juni 2008 en op dinsdag 8 juni zijn de “achtergebleven” ballonnen (5 in getal) door adverteerder weer verwijderd. Dit om te voorkomen dat de ballonnen langere tijd buiten zouden blijven hangen.

Het oordeel van de Commissie

Door deze wijze van verspreiden is voor derden direct zichtbaar wie er thuis is en wie niet. Hierdoor wordt de kans op inbraak verhoogd, zeker wanneer de verspreiding plaats vindt in een periode waarin veel mensen met vakantie zijn. Ten gevolge van de onderhavige verspreiding was met betrekking tot 5 adressen minstens drie dagen en nachten voor een ieder die langs kwam duidelijk dat er op die adressen niemand thuis was.
Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de onderhavige wijze van verspreiden in strijd met het fatsoen alsmede in strijd met het algemeen belang en derhalve in strijd met de artikelen 2 en 3 van de NRC.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de gewraakte wijze van verspreiding in strijd met de artikelen 2 en 3 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

NRC art. 2

NRC art. 3

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken