a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0439

Datum:

22-10-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van de Vereniging BOVAG en Eurec BV in het blad Kampeerauto, nummer 6. In de advertentie staat onder meer:
“23 BOVAG camperdealers bieden u échte garantie voor een heerlijke vakantie!
Nederland is een kampeerland bij uitstek. (…) Het favoriete adres voor aankoop en onderhoud is het bedrijf dat is aangesloten bij BOVAG-afdeling Mobiele Recreatie (AMR). (…) Deze bedrijven staan als geen ander voor kwaliteit, veiligheid, goed advies en een aantrekkelijke prijs. Het belangrijkste voordeel voor de klant is het BOVAG garantiebewijs voor gebruikte kampeerauto’s. Vanaf € 12.500 krijgt u de befaamde BOVAG-garantie gedurende 6 maanden (tot een maximum van 20.000 km). Kortom, échte garantie voor een heerlijke campervakantie!”.

In de advertentie staat Eurec als een van de deelnemende camperdealers.

De klacht

Eurec heeft op 1 april 2006 een nieuwe camper geleverd aan klager. Hij heeft sindsdien veel mankementen aan de camper gehad. De advertentie wekt de indruk dat Eurec garantie biedt, maar ondanks sommatie weigert Eurec de mankementen te verhelpen. De tekst in de advertentie is misleidend voor zover de indruk wordt gewekt dat Eurec een dealer is die garantie biedt. Van een heerlijke vakantie, zoals (onder meer) Eurec garandeert, is geen sprake.

Het verweer

BOVAG voert primair als verweer dat hij door klager ten onrechte als adverteerder wordt aangemerkt. BOVAG stelt dat Eurec en een aantal andere leden van BOVAG (dus niet BOVAG zelf) opdracht tot plaatsing van de advertentie hebben gegeven. Subsidiair stelt BOVAG dat Eurec als lid van de ondernemersvereniging in reclame-uitingen gebruik mag maken van de “BOVAG-uitstraling” die deels is gebaseerd op de “BOVAG garanties”. Volgens BOVAG bieden haar leden bepaalde zekerheden die desnoods tuchtrechtelijk worden afgedwongen. Dat alles geldt echter alleen voor gebruikte campers. Er bestaat geen BOVAG-garantie voor nieuwe campers. De klacht heeft betrekking op een nieuwe camper en kan daarom niet slagen.
Eurec is van oordeel dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen de aankoop
van een nieuwe camper met garantie en de aankoop van een gebruikte camper met BOVAG-garantie. BOVAG heeft een geschillencommissie voor twistpunten.

De repliek

Klager handhaaft zijn standpunt

De mondelinge behandeling

Klager handhaaft zijn standpunt.
BOVAG licht toe dat zijn leden gerechtigd zijn om de naam en het logo van BOVAG in advertenties te gebruiken. De leden hoeven daarvoor geen toestemming aan BOVAG vragen.

Het oordeel van de Commissie

BOVAG heeft primair als verweer aangevoerd dat hij door klager ten onrechte als adverteerder is aangemerkt. In dat verband is van belang dat ter zitting is gebleken dat de leden van BOVAG gerechtigd zijn om de naam en het logo van BOVAG in reclame-uitingen te gebruiken. De leden hoeven daarvoor geen toestemming aan BOVAG vragen, terwijl BOVAG blijkbaar ook geen toezicht houdt op de wijze waarop zijn naam en logo in de reclame-uitingen worden gebruikt. Er is dus sprake van een generieke toestemming. BOVAG dient onder deze omstandigheden mede verantwoordelijk te worden geacht voor reclame-uitingen van leden waarin, zoals in het onderhavige geval, zijn naam en logo worden gebruikt. Hieruit volgt dat BOVAG in deze procedure naast Eurec als adverteerder dient te worden beschouwd.

Ten aanzien van de advertentie zelf is het volgende van belang. In de advertentie worden 23 bedrijven genoemd die lid zijn van BOVAG (tezamen aangeduid als “BOVAG camperdealers”). De klacht richt zich specifiek tegen één van deze bedrijven, te weten Eurec.

Het feit dat klager een groot aantal klachten over dit bedrijf heeft, is onvoldoende om de reclame-uiting in zijn totaliteit misleidend te achten. Het betreft immers een op zichzelf staande klacht van één klager tegen één van die 23 bedrijven. Niet gesteld of gebleken is dat zich bij andere van de hier genoemde bedrijven soortgelijke problemen voordoen.

Ook indien klager terecht stelt dat Eurec niet adequaat reageert op klachten (de Commissie laat die kwestie in het midden), kan dat op grond van het voorgaande niet tot de conclusie leiden dat de advertentie als zodanig misleidend is. Daar komt bij dat klager een nieuwe camper heeft gekocht, terwijl de BOVAG-garantie die in de advertentie wordt bedoeld uitsluitend van toepassing is bij de aankoop van een gebruikte camper. Dat blijkt ook uit de advertentie. De klacht heeft derhalve betrekking op een ander soort garantie dan bedoeld in de advertentie. Ook hierom kan de klacht niet slagen.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken