a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0487

Datum:

02-12-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de aanbieding van Vacanceselect op www.vacanceselect.nl voor een verblijf in vakantiepark Euroresort Les Etoiles.

De klacht

Voor een verblijf van 7 dagen met vier personen in een bungalow in vakantiepark Les Etoiles wordt op de webpagina een huursom van € 173 getoond “exclusief reserveringskosten (€ 24,50) en calamiteitenfonds (€ 2,50)”. De indruk wordt dus gewekt dat een verblijf van 7 dagen voor vier personen € 200 kost. Pas bij het doorklikken naar de reserveringspagina blijken daar nog verplichte kosten van eindschoonmaak, toeristenbelasting en energie bij te komen. Deze bijkomende onvermijdelijke kosten, die i.c. ter plaatse moeten worden voldaan, dienen in de hoofdsom te zijn inbegrepen.

Het verweer

De bijkomende kosten, waarvan in 20% van de door adverteerder aangeboden autovakanties sprake is en die ter plaatse moeten worden voldaan, worden op drie momenten zichtbaar gemaakt, te weten tijdens het boekingsproces, op de factuur en op de voucher. Naast deze kosten worden administratiekosten en toeristenbelasting in rekening gebracht. Is de klant het niet eens met de bijkomende kosten, dan kan hij het boekingsproces afbreken.

Het oordeel van de Commissie

In de lijst met vakantieaccommodaties op de website van adverteerder staat naast een foto en de adresgegevens van vakantiepark Euroresort Les Etoiles: “Bekijk de prijs en beschikbaarheid”. In de berekening die hier wordt gegeven voor een verblijf van 7 dagen met vier personen wordt een huursom vermeld “exclusief reserveringskosten en calamiteitenfonds”. De additionele kosten, bestaande uit schoonmaakkosten (€ 25), energiekosten (€ 7 per bungalow per dag) en toeristenbelasting (€ 2 per persoon per dag) worden eerst kenbaar gemaakt als wordt doorgeklikt naar de reserveringspagina.

Het niet direct in de eerste stap van het boekingssysteem vermelden van de schoonmaak- en energiekosten is in strijd met artikel III sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Volgens deze bepaling zijn aanbieders gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen, inclusief de hen op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten. De kosten van de verplichte eindschoonmaak en de energiekosten per bungalow moeten tot dergelijke vaste onvermijdbare kosten worden gerekend.

Nu de toeristenbelasting in dit geval per persoon wordt berekend en de hoogte ervan niet door adverteerder wordt vastgesteld en buiten toedoen van adverteerder kan wijzigen, kan wat betreft de toeristenbelasting niet worden gesproken van “op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten” die in de eerste prijsvermelding vervat dienen te zijn.

De beslissing

Gelet op het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel III sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel III sub 1 RR

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken