a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00674

Datum:

30-08-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de aanbieding “Gratis vakantie in een wereldstad 3 dagen 2 personen” bij een cursus of opleiding op de website www.nha.nl.

 

De klacht

 

De aangeboden “gratis vakantie” blijkt alleen het verblijf te betreffen, maar niet het vervoer naar het hotel. Bovendien is de voucher niet overdraagbaar. Pas bij ontvangst van de voucher blijkt welke voorwaarden er gelden.

 

Het verweer

 

Door klager is slechts een onderdeel van de eerste websitepagina, te weten de actiebutton, overgelegd. Indien op de actiebutton wordt geklikt, verschijnt de actiepagina, waar ondermeer het volgende staat:

          “Als u nu start met een cursus of opleiding, ontvangt u een voucher voor 2 GRATIS

          overnachtingen (voor twee personen) in een luxe 3-sterren hotel in een wereldstad.”

en:     “Vrijblijvende informatie over het eenvoudig en voordelig boeken van vluchten vindt u

          bij uw voucher. Verblijf op basis van logies en ontbijt.”

Uit het vorenstaande blijkt duidelijk dat de reis naar het hotel niet is inbegrepen.

 

Genoemde actievoorwaarden zaten ook in het studiepakket dat klager(s vrouw) 14 dagen op proef heeft ontvangen en dat zij, na akkoordverklaring met alle voorwaarden, heeft behouden.

 

De mondelinge behandeling

 

Het standpunt van adverteerder is gehandhaafd en nader toegelicht. Daaraan is toegevoegd, dat op de voucher staat dat deze niet overdraagbaar is. Deze mededeling staat niet in de voorwaarden op de website, maar daar staat evenmin dat het overdragen wel mogelijk is.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Het is de Commissie gebleken, dat de door klager bij zijn klacht overgelegde print een gedeelte betreft van de eerste pagina van adverteerders website, waarop onder meer vier acties staan die gelden voor door adverteerder aangeboden cursussen. Door op de betreffende actiebutton te klikken, verschijnt de actiepagina waarop toelichting op de acties wordt gegeven en eventuele voorwaarden worden vermeld. Uit de reclame-uiting als geheel bezien blijkt naar het oordeel van de Commissie voldoende duidelijk, dat in de ‘gratis vakantie’ de reis naar het hotel niet is inbegrepen. Nu het begrip ‘vakantie’ een ruim begrip is en in het algemeen niet zonder meer duidt op een geheel van verblijf en reis, is het gebruik van de term ‘gratis’ in dit geval niet misleidend.

 

Het feit dat de voucher niet overdraagbaar is, acht de Commissie een niet ongebruikelijke bijkomende voorwaarde bij acties als de onderhavige. Gelet hierop maakt het niet vermelden van deze beperking op de website de uiting niet misleidend.

            

De beslissing

Gelet op het vorenstaande wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken