a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2012/00906

Datum:

21-11-2012

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website prijsvrij.nl en specifiek de subpagina prijsvrij.nl/vakanties/turkije/turkse-riviera/side/can-garden-resort. 

 

Op de betreffende pagina wordt onder de kop ‘Bereken jouw prijs’ onder punt 3 een overzicht gegeven van ‘vanaf’ prijzen voor vakanties in de maand oktober 2012.

 

De klacht

 

Klager stelt dat aanbiedingen onder de 350 Euro niet zijn te reserveren. Ongeacht welk hotel je kiest, de site geeft aan dat een fout is opgetreden zodra men de prijs wil laten berekenen. Kiest men echter een ander vertrekpunt, dan is de prijs bijna verdubbeld en kan men wel reserveren. De website geeft middels de button ‘beschikbaarheid controleren’ echter aan dat de betreffende reizen gewoon beschikbaar zijn.

 

Het verweer

 

Adverteerder licht toe dat de basis ‘vanaf’-prijzen die op de website worden getoond niet afkomstig zijn van adverteerder zelf. Dit zijn prijzen die (meerdere malen) per dag worden aangeleverd door verschillende touroperators en middels een technische leverancier aan adverteerder beschikbaar worden gesteld. Helaas komt het voor dat er door de touroperator incorrecte prijzen worden aangeleverd. Adverteerder heeft inmiddels zowel de betreffende touroperator als technische leverancier op de hoogte gesteld van de incorrecte prijzen.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is, ook na het gevoerde verweer, van oordeel dat de klacht de Commissie aanleiding zal geven een aanbeveling te doen. Hij overweegt daartoe het volgende.

 

Nu onweersproken is komen vast te staan dat de gewraakte ‘vanaf’ prijzen in de uiting geen geldige prijzen zijn op basis waarvan een reis kan worden geboekt, handelt adverteerder in strijd met artikel IV.1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR), waarin wordt bepaald dat aanbieders in hun uitnodigingen tot aankoop gehouden zijn tot het hanteren van correcte prijzen. Het feit dat de prijzen op adverteerders website rechtstreeks worden aangeleverd door derden, doet aan deze verantwoordelijkheid niet af en kan derhalve niet leiden tot een ander oordeel.

 

De beslissing van de voorzitter

 

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel IV.1 RR. De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken