a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2013/00797

Datum:

28-11-2013

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft de volgende uitingen in verband met een door klager gemaakte groepsreis van 21 dagen naar Zuid-Afrika.

1.

Een uiting op internet waarin staat:

“Rondreis per comfortabele touringcar”.

2.

Een uiting in de Belevingsgids 2013/14 waarin staat:

“Wanneer u met NRV Holiday op vakantie gaat, zorgen wij ervoor dat u comfortabel reist”.

3.

Een uiting op pagina 55 van de brochure Groepsreizen 2013/14 waarin staat:

“Rondreis per luxe touringcar met airco” en

“Minimaal 15 deelnemers, maximaal 25 deelnemers”.

4.

Door klager na boeking ontvangen reisinformatie waarin staat:

“Tijdens de groepsrondreizen maken wij gebruik van een touringcar met airconditioning, welke is afgestemd op de omvang van de groep”.

5.

Een op 3 februari 2013 in het Reiscafé Zuid-Afrika aan klager uitgereikte folder waarin staat:

“Tijdens de groepsrondreizen maken wij gebruik van een touringcar”.

De klacht

Klager maakte de onderhavige reis, met 9 personen. Aangekomen op het vliegveld van Johannesburg werden de deelnemers gedurende de rest van de rondreis van 5000 kilometer vervoerd in een niet-comfortabel, klein busje met weinig uitzicht, dus niet in een touringcar of vergelijkbare kleinere touringcar.

Klager vindt de uitingen misleidend.

Het verweer

Namens adverteerder is onder meer het volgende meegedeeld.

De onderhavige reis, met als vetrekdatum 19 april 2013, kent een minimum aantal deelnemers van 15. Helaas bleek 4 weken voor vertrek dat slechts 9 personen de reis hadden geboekt. Op 21 maart 2013 is telefonisch aan klager meegedeeld dat het minimum aantal deelnemers niet was behaald, maar dat de reis zou worden uitgevoerd op basis van een kleinere groep in een 10-persoonsbus. Klager is telefonisch akkoord gegaan met deze wijziging. Adverteerder verwijst naar haar reisvoorwaarden over het minimum aantal deelnemers op NRV.nl. Daarin staat onder meer:

“Bij een aantal van onze reizen geldt een minimum aantal deelnemers. Wordt dit aantal niet bereikt, dan kan de reis niet of op aangepaste wijze worden uitgevoerd”.

Op de dag na aankomst bleek de groep niet tevreden te zijn over de geleverde kleinere bus. Geklaagd werd over het comfort van de stoelen en de grootte van de bus. Er is een alternatieve bus geregeld, namelijk een bus van dezelfde grootte, maar een nieuw type. Hiermee is de groep akkoord gegaan.

Pas na terugkomst van de reis is -alleen- van klager een klacht ontvangen over de kleinere bus.

De aanprijzing van de onderhavige reis is gebaseerd op het minimale aantal deelnemers van 15. Indien dit aantal wordt gehaald, wordt gebruik gemaakt van een touringcar.

De repliek

Hetgeen bij verweer is meegedeeld is niet waar.

Het telefoongesprek op 21 maart 2013 is op andere wijze verlopen; klager is op andere voorwaarden akkoord gegaan. Ook het telefoongesprek in het hotel in Pretoria is anders verlopen. Ten bewijze hiervan verwijst klager naar andere, deels met name genoemde deelnemers.

De dupliek

Adverteerder heeft klager meegedeeld dat de in te zetten bus een 8 tot 10-persoonsbus zou zijn. Dit blijkt ook uit het bij de dupliek overgelegde memorandum van inkomende en uitgaande communicatie.

Na afloop van de reis heeft adverteerder behalve van klager alleen van de twee door klager met name genoemde deelnemers een reactie ontvangen, namelijk feedback door middel van de (automatisch gegenereerde) enquête. Noch van deze 2 deelnemers noch van andere reizigers is een officiële klacht ontvangen.

Het oordeel van de Commissie

In de hiervoor onder “bestreden reclame-uitingen” omschreven uitingen 1 en 3, die specifiek betrekking hebben op de door klager geboekte reis, is duidelijk vermeld: “Minimaal 15 deelnemers”. Voorts heeft klager niet weersproken dat in de reisvoorwaarden op NRV.nl staat:

“Bij een aantal van onze reizen geldt een minimum aantal deelnemers. Wordt dit aantal niet bereikt, dan kan de reis niet of op aangepaste wijze worden uitgevoerd”.

Adverteerder heeft mede door het overleggen van een desbetreffend memorandum voldoende aannemelijk gemaakt dat zij klager op de hoogte heeft gebracht van het feit dat de door hem geboekte reis slechts 9 deelnemers zou tellen, dat om die reden een 8 tot 10-persoonsbus zou worden ingezet en dat klager hiermee akkoord is gegaan. Bij repliek heeft klager niet voldoende gemotiveerd weersproken dat hij akkoord is gegaan met een zodanige bus, anders dan een touringcar.

In de overige bestreden uitingen wordt meer in het algemeen gesteld: “Wanneer u met NRV Holiday op vakantie gaat, zorgen wij ervoor dat u comfortabel reist”, respectievelijk “Tijdens de groepsrondreizen maken wij gebruik van een touringcar met airconditioning, welke is afgestemd op de omvang van de groep” en

“Tijdens de groepsrondreizen maken wij gebruik van een touringcar”.

Dat de door klager geboekte reis uiteindelijk, in verband met het niet bereiken van het minimum aantal deelnemers, is uitgevoerd in een kleinere bus, betekent niet dat (één of meer van) de bestreden uitingen in strijd met de Nederlandse Reclame Code zijn.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken