a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2016/00579

Datum:

09-08-2016

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin onder meer te zien is hoe een vrouw aan het strand het water induikt. Vervolgens verschijnt in beeld: “Corfu* 2282 kilometer verwijderd van je collega’s”. Onderin in beeld staat: “*De getoonde beelden zijn een sfeerimpressie en zijn niet opgenomen op de genoemde bestemming”.

 

De klacht

De televisiecommercial toont prachtige beelden. Daarbij wordt vermeld dat het om Corfu gaat. In de kleine letters onderin beeld staat dat de beelden niet van de bestemming zijn. De beelden en de tekst lijken bij elkaar te passen, maar dit is onjuist.

 

Het verweer

Uit de televisiecommercial blijkt duidelijk dat de reclame niet is opgenomen op Corfu. Dit staat immers letterlijk in de commercial.

 

Het oordeel van de voorzitter

De televisiecommercial prijst Corfu aan als vakantiebestemming en toont daarbij beelden die niet op die locatie zijn opgenomen. Dit laatste blijkt echter voldoende duidelijk uit de commercial. Achter de bestemming is immers een asterisk geplaatst die verwijst naar de tekst onderin in beeld waar staat dat het niet om beelden van de aangeprezen bestemming gaat. Deze tekst is duidelijk in beeld en voldoende leesbaar vanaf een gebruikelijk te achten kijkafstand. De tekst is gedurende een groot deel van de televisiecommercial te zien. Aldus kan geen sprake zijn van misleiding over het feit dat de beelden niet zijn opgenomen op Corfu, zodat de klacht niet kan slagen. Derhalve wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
  

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken