a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2009/00568

Datum:

12-10-2009

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

 

De bestreden uiting

 

Het betreft een reclame-uiting op de website http://epaper.nrc.nl/iiad.php, waarin reclame wordt gemaakt voor de ‘iLiad’. In de uiting staat onder meer de tekst:

 

“De iLiad is een draagbaar apparaat dat u in staat stelt om alles wat u wilt lezen, zoals boeken, kranten en documenten, overal en continu onder handbereik te hebben (…)

De iLiad beschikt over een WiFi module waarmee draadloos updates en nieuwe informatie eenvoudig kan worden gedownload. Op ieder tijdstip, onafhankelijk van waar u bent, is het nu mogelijk om uw krant of boek te ontvangen** en te lezen.”

De dubbele asterisk verwijst naar de tekst: “Mits uw iLiad verbinding kan maken met het internet.”

 

De klacht

 

Na aankoop van de iLiad bleek dat het onmogelijk is om met het apparaat vanaf een zogenoemde hotspot te downloaden waarbij een wachtwoord moet worden ingevoerd. Op reis of op vakantie kan het apparaat uitsluitend via een openbare onbeveiligde verbinding draadloos van een nieuwe editie van de krant worden voorzien. Die beperking wordt in de uiting niet vermeld.

 

Gelet op het voorgaande is de reclame-uiting misleidend.

 

Het verweer

 

Nergens in de uiting wordt gesuggereerd dat de iLiad wachtwoord-verificatie op basis van het http protocol ondersteunt. Adverteerder verwijst naar een tekst op de verkoop-website, te vinden onder ‘Frequently Asked Questions’ waarin de volgende tekst staat:

 

“Wat heb ik nodig om de iLiad verbinding te laten maken?

1. Een reguliere netwerkverbinding; ethernet via kabel

of

2. een draadloze verbinding via Wifi; de iLiad zoekt naar alle WiFi netwerken en kan er, al dan niet m.b.v. WEP-sleutel, verbinding mee maken. Niet mogelijk is een WiFi-verbinding via hotspot of d.m.v. browserlogin. UPDATE:  Na upgrade van de firmware kunt u ook gebruik maken van WiFi-netwerken met WPA-beveilingen.

 

De mondelinge behandeling

 

Klager licht zijn standpunt toe. Hij voegt onder meer toe dat hem niet bekend is of de ‘update’ in de ‘Frequently Asked Questions’ reeds op de website van adverteerder stond op het moment dat hij zijn klacht indiende, of dat deze informatie later door adverteerder is toegevoegd.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de uiting wordt op absolute wijze meegedeeld dat men met de iLiad alles wat men wil lezen, ‘overal en continu onder handbereik’ heeft en dat het ‘op ieder tijdstip, onafhankelijk van waar u bent’, mogelijk is ‘om uw krant of boek te ontvangen en te lezen’. Gebleken is echter dat op bepaalde plaatsen waar buitenshuis toegang tot het draadloos internet wordt geboden, onder meer op de zogenoemde hotspots waarbij een wachtwoord moet worden ingevoerd, geen verbinding met het internet kan worden gemaakt en dat op die plaatsen de gewenste informatie niet kan worden ontvangen. Dit blijkt nergens uit de uiting. Gelet op het voorgaande is, naar het oordeel van de Commissie, sprake van een omissie of het te laat verstrekken van essen­tiële infor­matie als be­doeld in artikel 8.3 aanhef en onder c NRC. Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consu­ment hier­door ertoe ge­bracht zou kunnen worden een besluit over een transactie te ne­men, dat hij anders niet zou hebben genomen. De Commissie acht de uiting aldus misleidend en daar­door oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. De misleiding wordt niet weggenomen door de zin  “Mits uw iLiad verbinding kan maken met het internet”, nu uit deze zin niet blijkt dat bij hotspots geen verbinding met het internet mogelijk is. Dat in de ´Frequently Asked Questions’ het een en ander wordt toegelicht, doet niet af aan het voorgaande oordeel, aangezien in de uiting niet naar deze tekst wordt verwezen.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting op de website in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC (nieuw). Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken