a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

opleidingen en cursussen

Dossiernr:

2015/00162

Datum:

13-04-2015

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

opleidingen en cursussen

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie van de Universiteit Twente in het dagblad Twentsche Courant Tubantia. In de bestreden uiting staat onder meer: “International Business Administration at a Technical University? (…) Wij vinden het heel normaal dat je weet hoe je start-ups in de markt zet. Met slimme plannen voor financiering en marketing geef jij technologische innovaties toekomst. Het geeft je een voorsprong. En meer kans op de arbeidsmarkt. Briljant toch? (…). ”

De klacht

Adverteerder tracht door middel van deze reclame-uiting toekomstige studenten te werven voor de opleiding International Business Administration (IBA). Volgens klager wordt in de uiting ten onrechte gesuggereerd dat studenten die hun IBA opleiding volgen bij adverteerder, meer kans maken op de arbeidsmarkt dan wanneer ze deze opleiding zouden volgen bij een reguliere (niet-technische) universiteit. Klager meent dat dit niet juist is want volgens www.keuzegids.org biedt de opleiding IBA bij adverteerder de op één na slechtste kansen op de arbeidsmarkt, vergeleken met IBA studies die bij andere universiteiten kunnen worden gevolgd. Bovendien verslechteren de perspectieven voor studenten die hun IBA opleiding volgen bij adverteerder, nu adverteerder in de Keuzegids is beoordeeld met 44 uit 100 punten en sindsdien het predicaat ‘zwak’ draagt.

Het verweer

De zin ‘het geeft je voorsprong’ en ‘meer kans op de arbeidsmarkt’ verwijst direct naar de voorbeelden die in de advertentie worden genoemd. Dus ‘ als jij weet hoe je start-ups in de markt zet’ en ‘als jij slimme plannen voor financiering en marketing schrijft’ dan geeft dit een voorsprong en meer kans op de arbeidsmarkt. Er wordt volgens adverteerder dus niet vergeleken met andere universiteiten. In de keuzegids wordt geen informatie verstrekt over arbeidsmarktperspectieven van de opleiding IBA in vergelijking tot andere universiteiten. In de gids is een alinea opgenomen over de arbeidsmarkt in het algemeen, maar niet specifiek over afgestudeerden van de Universiteit Twente. De score zoals opgenomen in de klacht verwijst naar oude gegevens.

Het oordeel van de Commissie

1. Klager acht de onderhavige reclame-uiting misleidend nu hierin ten onrechte wordt gesuggereerd dat iemand met een afgeronde IBA opleiding aan een technische universiteit betere kansen heeft op de arbeidsmarkt dan iemand die is afgestudeerd aan een reguliere, niet-technische universiteit. De Commissie leidt hieruit af dat klager meent dat sprake is van misleidende vergelijkende reclame.

2. Op grond van het bepaalde in artikel 13 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) wordt onder vergelijkende reclame verstaan elke vorm van reclame waarbij een concurrent dan wel door een concurrent aangeboden goederen of diensten uitdrukkelijk of impliciet worden genoemd. In de uiting wordt een aantal voorbeelden genoemd van praktische vaardigheden die studenten na het volgen van de IBA opleiding die adverteerder aanbiedt zullen beheersen, waarbij voorts in algemene bewoordingen wordt gezegd dat deze vaardigheden hen een voorsprong geeft en meer kans op de arbeidsmarkt. Naar het oordeel van de Commissie kan op grond van vorenstaande niet worden gezegd dat sprake is van misleidende vergelijkende reclame nu in de uiting – noch uitdrukkelijk noch impliciet – een vergelijking wordt gemaakt met andere universiteiten. De uiting is evenmin misleidend op andere gronden als vermeld in de NRC. De uiting is bedoeld om op een prikkelende wijze de aandacht te vestigen op een open dag en in dat kader kan niet worden gezegd dat deze reclame-uiting misleidend is.

3. Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken