a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00209

Datum:

26-04-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft uitingen in drukwerk en op internet waarin met betrekking tot “De Keizersgracht Juristen” wordt gesteld:

“twintig juristen staan achter u” en “Met Recht De Beste” of “met recht de beste!”.

 

De klacht

 

Ten onrechte wordt gesuggereerd dat er een team van twintig juristen in dienst is van Keizersgracht Juristen en ter beschikking staat van de cliënten van Keizersgracht.

Klager voert hiertoe onder meer het volgende aan.

Op de website waarop staat: “twintig juristen staan achter u” zijn als werkzame personen voor Keizersgracht minder dan 20 juristen vermeld; slechts 11 personen beschikken over een meesterstitel. Volgens een telefonische mededeling van een medewerkster van Keizersgracht, in december 2010, zijn 3 van laatstbedoelde 11 personen niet (langer) werkzaam voor Keizersgracht. Desondanks zijn zij nog vermeld op de website van februari 2011.

Voorts werkt een aantal van de vermelde juristen in deeltijd, heeft één jurist al jaren geen zaak meer behartigd voor Keizersgracht en verricht één jurist slechts incidenteel advieswerk.

Uit een bij het verweer overgelegd uittreksel uit het handelsregister blijkt dat bij Keizersgracht Bedrijfsjuristen B.V., waar de juristen zijn ondergebracht, drie personen werkzaam zijn.

Klager acht de reclame in strijd met de waarheid, de goede smaak en het fatsoen. Voorts meent hij dat het vertrouwen in de reclame wordt geschaad en dat de reclame oneerlijk en misleidend is.

De doelgroep vertrouwt erop dat Keizersgracht alle denkbare juridische expertise in huis heeft, daar er 20 juristen achter de cliënt staan. Dit klemt te meer, omdat het in de regio Zuid-Limburg tamelijk uniek is dat er 20 juristen op één kantoor werkzaam zijn.

Klager verzoekt de Commissie een aanbeveling te doen en deze als “Alert” te laten verspreiden. 

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

Adverteerder hanteert al 15 jaar de slogan “twintig juristen staan achter u” ten teken dat een groot team van juristen kan worden ingeschakeld. Dat zijn niet alleen juristen in loondienst van adverteerder, maar ook juristen op freelance basis of juristen met wie adverteerder een samenwerkingsverband heeft, zoals advocaten in binnen- en buitenland. Aldus staat een team van ruim meer dan 20 juristen ter beschikking van de cliënten van adverteerder.

De lijst op de website van voor adverteerder werkzame personen is niet compleet, nu met adverteerder samenwerkende advocaten hier gezien hun gedragsregels niet op staan.

De 3 in de telefonische mededeling aan klager genoemde personen zijn niet (meer) werkzaam bij adverteerder, maar nog wel voor adverteerder.

De bestreden slogan houdt in dat een team van twintig juristen ter beschikking van de cliënt/abonnee staat. Niet wordt gesteld of gesuggereerd dat adverteerder alle deskundigheid in huis heeft.      

Het door klager overgelegde uittreksel uit het handelsregister betreffende Keizersgracht Juristen B.V. bevat geen actuele gegevens; er zijn te weinig werknemers vermeld.

Adverteerder biedt juridische dienstverlening op abonnementsbasis aan ondernemers. Juist deze doelgroep zal zich niet laten ‘overdonderen’ of ‘overhalen’ door reclame-uitingen.

 

De repliek

 

Het standpunt van klager is nader toegelicht. Daarbij is onder meer het volgende meegedeeld.

Anders dan in het verweer betoogd, suggereert adverteerder wel degelijk dat zij als beste de juridische belangen van en cliënt/abonnee kan behartigen. Klager wijst op diverse zinsneden in de producties bij de klacht waarin de woorden “met recht de beste” voorkomen.

Waar het betreft het uittreksel uit het handelsregister merkt klager op dat een verschil tussen 3 en 20 werknemers dermate groot is, dat sprake is van misleiding.

 

De dupliek

 

Het standpunt van adverteerder is nader toegelicht. Daarbij is -voor zover die toelichting ter vergadering is gehandhaafd (ter vergadering heeft adverteerder een

verweer betreffende niet-ontvankelijkheid laten varen)- onder meer het volgende meegedeeld.

Toen de slogan “twintig juristen staan achter u” werd gelanceerd, was er sprake van een groep van 20 juristen. Inmiddels is het aantal juristen verveelvoudigd, maar het is weinig efficiënt en wervend om de slogan periodiek aan te passen aan het aantal op dat moment werkelijk voor adverteerder werkzame juristen in huis en op freelance basis.

Adverteerder wijst op een “niet uitputtende lijst van juristen”, waaronder tenminste 27 advocaten, waarmee wordt samengewerkt.

De slogan “met recht de beste” is niet meer dan een gebruikelijke, indien men zijn diensten in de markt wil aanbieden. Voorts zijn Keizersgracht en haar dochterondernemingen al jaren ISO-gecertificeerd, hetgeen blijk geeft van hoge kwaliteit. Van misleiding is geen sprake.

Het bij de klacht overgelegde uittreksel uit het handelsregister dateert uit 2005. Per 1 maart 2011 zijn 13 personen in dienst van Keizersgracht Bedrijfsjuristen B.V.. De inschrijving is in middels aangepast.         

 

De mondelinge behandeling 

 

Partijen hebben hun standpunten nader toegelicht.

 

Namens klager is onder meer het volgende meegedeeld.

Door middel van de zinsnede “Met recht de beste” wordt een vergelijking getrokken met concurrenten. Nagelaten wordt te vermelden met wie Keizersgracht zich vergelijkt. Evenmin wordt een objectieve reden gegeven waarom zij ‘de beste’ zou zijn. Aldus is niet voldaan aan de eisen gesteld aan vergelijkende reclame.

De ISO-certificering is een teken voor de organisatie en haar klanten dat de organisatie op een vooraf gestelde en gestructureerde wijze aan kwaliteitsmanagement doet. Dit  betreft geen garantie voor een goed product.  

 

Het oordeel van de Commissie

 

Met betrekking tot de verschillende bestreden teksten overweegt de Commissie het volgende.

 

1.

De slogan “twintig juristen staan achter u”.

Naar het oordeel van de Commissie zal de gemiddelde lezer deze tekst -in de context van de bestreden uitingen- opvatten in die zin dat er in het kader van de dienstverlening door De Keizersgracht Juristen in elk geval “twintig juristen” beschikbaar zijn, om de klant bij te staan. Noch in de slogan zelf, noch in de bestreden uitingen waarin deze slogan voorkomt, ligt naar het oordeel de suggestie besloten dat al deze juristen in loondienst zijn van de Keizersgracht Juristen, ook niet door de bij de klacht overgelegde opsomming op www.keizersgracht.nl van een aantal personen, en wel minder dan 20, met een meesterstitel.

Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat zij samenwerkt met diverse juristen waaronder advocaten in binnen- en buitenland, die op basis van het abonnement dat klanten bij adverteerder afsluiten, kunnen worden ingeschakeld. Naar adverteerder niet althans onvoldoende weersproken heeft meegedeeld, gaat het inmiddels om een veelvoud van 20 juristen, terwijl er 15 jaar geleden, toen de slogan gelanceerd werd, sprake was van een groep van 20 juristen.  

Nu adverteerder een beroep kan doen op tenminste 20 juristen, acht de Commissie de klacht ongegrond.

 

2.

Voor zover in de bestreden uitingen met betrekking tot “De Keizersgracht Juristen” is vermeld: “met recht de beste”, leidt dat niet tot het oordeel dat die uitingen in strijd zijn met de Nederlandse Reclame Code. Deze tekst geeft duidelijk het subjectieve oordeel van adverteerder weer, waarbij sprake is van enige in reclame gebruikelijke, en toelaatbare overdrijving.

  

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken