a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00334

Datum:

27-06-2011

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

           

Het betreft de aanprijzing van het product Q 10 30caps Arkocaps op de website www.medicatieshop.nl, waarin onder meer staat:

“Te gebruiken bij: Bloedend tandvlees Parodontitis, loszittende tanden”

en

“Parodontitis begint als een infectie in de rand van het tandvlees en breidt zich naar beneden uit in de nauwe pockets tussen het tandvlees en de tandhals. Uiteindelijk verliezen de tanden hun greep op het kraakbeen en laten los. Q10 versnelt de energieomzetting in het tandvlees met als gevolg dat de tanden weer muurvast zitten. Dankzij Q10 heeft het tandvlees weer een gezonde kleur, bloedt het niet meer en sluit het weer prima aan.”

 

 

 

De klacht

 

De uiting is misleidend.

Gesuggereerd wordt dat Q10 als een medicijn zou werken tegen parodontitis, loszittende tanden en bloedend tandvlees, terwijl het een simpel voedingssupplement betreft en geneesmiddel. Er bestaat geen enkel bewijs dat Q10 een effect zou hebben op parodontitis.

De reactie van de Keuringsraad KOAG/KAG

De bestreden reclame-uiting valt onder de competentie van de Keuringsraad, maar is niet ter preventieve toetsing aan de Keuringsraad voorgelegd en niet van een toelatingsnummer voorzien. Zou de uiting voor Arkocaps Q10 wel ter beoordeling zijn voorgelegd, dan zou deze niet van een toelatingsnummer zijn voorzien, aangezien gebruik wordt gemaakt van medische claims en er dus sprake is van strijdigheid met artikel 10 van de Code Aanprijzing Gezondheidsproducten (CAG). Voorts worden in de uiting aan het product geneeskundige eigenschappen toegedicht, hetgeen in strijd is met artikel 6 CAG en artikel 84 van de Geneesmiddelenwet.

 

Het verweer van verweerder sub 1

 

Verweerder sub 1 heeft onder meer het volgende meegedeeld.

 

Verweerder sub 1, MedicatieShop, is een advertentiemedium waarop advertenties van derden worden weergegeven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van productfeeds die door de adverteerder worden aangeleverd. Verweerder sub 1 heeft geen enkele invloed op de inhoud van de advertenties, aangezien de adverteerder de inhoud van de productfeeds op elk moment kan wijzigen.

 

De bestreden uiting staat op de pagina ‘vitamine’ en onder het kopje ‘Vitamines’. Voor de consument is duidelijk dat het om een voedingssupplement gaat, en niet om een geneesmiddel.

 

Verweerder sub 1 wijst erop dat verschillende andere websites gebruik maken van de datafeed die de bestreden uiting bevat.

 

In geval van strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC) dienen eventuele wijzigingen in de advertentie te worden aangebracht door de adverteerder zelf, te weten vitaminedesk.eu.

 

Het verweer van verweerder sub 2

 

Het tekstfragment waar klager bezwaar tegen maakt, is niet van verweerder sub 2 afkomstig. De bewuste tekst staat op www.medicatieshop en indien daarop wordt geklikt, wordt de klant doorgelinkt naar de webshop van verweerder sub 2, waar de bestreden tekst niet is vermeld bij het product Q10 30caps Arkocaps. 

 

Medicatieshop is een op zichzelf staande website die haar gegevens en teksten via derden vergaart. Verweerder sub 2, Vitaminedesk, is derhalve niet verantwoordelijk voor de bestreden uiting.

 

Ten slotte merkt verweerder sub 2 nog op dat hij de volledige tekst van de uiting, waarvan in de klacht wordt uitgegaan, niet op de website van MedicatieShop heeft kunnen vinden.   

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie stelt voorop dat zij de uiting zal beoordelen, waarvan een afdruk bij de klacht van 7 februari 2011 is gevoegd. Hieraan doet niet af dat deze uiting ten tijde van het indienen van het verweer van verweerder sub 2, te weten op 17 mei 2011, door verweerder sub 2 niet meer is gevonden.

 

Op het in de bestreden uiting aangeprezen product Q10 30caps Arkocaps, dat in de vorm van capsules in de handel wordt gebracht en om die reden kan worden aangemerkt als een voor orale nuttiging door de mens bestemd middel, is de Warenwet van toepassing. Ingevolge artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet is het verboden eet- en drinkwaar aan te prijzen met gebruikmaking van vermeldingen of voorstellingen, die aan de waar eigenschappen toeschrijven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziek­te van de mens, of die toespelingen maken op zodanige eigenschappen.

De mededelingen “Te gebruiken bij: Bloedend tandvlees  Parodontitis, loszittende tanden” en “Q10 versnelt de energieomzetting in het tandvlees met als gevolg dat de tanden weer muurvast zitten. Dankzij Q 10 heeft het tandvlees weer een gezonde kleur, bloedt het niet meer en sluit het weer prima aan” dienen naar het oordeel van de Commissie te worden opgevat als een aanprijzing die in strijd is met artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet. De uiting is daarom in strijd met artikel 2 NRC.

 

Voorts wordt het product Q10 30caps Arkocaps op zodanige wijze aanbevolen, dat het dient te worden aangemerkt als een geneesmiddel in de zin van artikel 1 onder b van de Geneesmiddelenwet. Op grond van artikel 84 van de Geneesmiddelenwet is het verboden om reclame te maken voor geneesmiddelen waarvoor geen handelsvergunning is verleend. Niet is gesteld of gebleken dat ten aanzien van Q10 30caps Arkocaps een dergelijke vergunning is verleend. Ook om deze reden is de uiting in strijd met artikel 2 NRC.

 

Ten slotte is niet aannemelijk gemaakt dat het product Q10 3030 Arkocaps de in de uiting daaraan toegeschreven en door klager bestreden werking heeft. Gelet hierop gaat de uiting gepaard met onjuiste informatie over de van het product te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC. Nu de bestreden uiting de gemiddelde consument er bovendien toe kan brengen een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is deze tevens misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De Commissie acht beide verweerders verantwoordelijk voor de uiting en overweegt daartoe het volgende.

 

De uiting maakt deel uit van de website van verweerder sub 1, naar deze stelt een advertentiemedium ter weergave van advertenties van derden. Het gebruik dat verweerder sub 1 voor die website maakt van productfeeds met advertenties komt naar het oordeel van de Commissie redelijkerwijs mede voor rekening van verweerder sub 1. Hieraan doet niet af dat de inhoud van die productfeeds  buiten de invloedssfeer van verweerder sub 1 om op elk moment door de adverteerder zou kunnen worden gewijzigd,

 

De Commissie acht verweerder sub 2 mede verantwoordelijk voor de uiting, omdat -naar verweerder sub 2 heeft meegedeeld- indien wordt geklikt op de bestreden uiting, men terechtkomt bij de webshop van verweerder sub 2, waar het product Q10 30 caps Arkocaps ook wordt aangeboden. Het is aan verweerder sub 2 om erop toe te zien dat een dergelijke uiting, waarin een direct verband wordt gelegd met verweerder sub 2,  in overeenstemming is met de NRC.

Aan dit oordeel doet niet af dat de bestreden tekst -naar verweerder sub 2 onder verwijzing naar een afdruk van de website www.vitaminedesk.eu heeft meegedeeld- niet voorkomt in het gedeelte omtrent Q10 30 caps Arkocaps op de site van de webshop van verweerder sub 2.   

 

 

 

 

De beslissing

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met de artikelen 2 en 7 NRC. Zij beveelt verweerders aan om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken