a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2011/00354

Datum:

06-05-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de televisiecommercial voor Iglo spinazie, waarin het volgende wordt gezegd:

 “Wist u dat verse spinazie vanaf het moment dat het geoogst wordt tot wel 14% vitami-

ne C verliest per dag? Niet bij Iglo. Want wij vriezen de spinazie in, in minder dan 5 uur na de oogst. Zo blijven de vitamines en mineralen maximaal behouden.

Probeer ook eens spinazie met pasta en ham.

Mmm, niets is verser dan Iglo spinazie.”

 

De gesproken tekst wordt begeleid door beelden van verse spinazie in het groentevak van een winkel, een man voor een veld spinazie, het snijden en drogen van spinazie, spinazieblaadjes die in een pak Iglo spinazie à la crème vallen en spinazie met pasta op een bord.

Aan het eind van de commercial wordt een verpakking van Iglo spinazie à la crème getoond en de tekst “Niets is verser dan Iglo spinazie”.

 

De klacht

 

De claim dat niets verser is dan ingevroren spinazie is een onacceptabele claim, die afbreuk doet aan alle verse groenten die direct van het veld komen en naar de groenteboer gaan.

 

Het verweer

 

Het verweer van adverteerder kan als volgt worden samengevat.

 

De commercial dient in zijn geheel te worden beoordeeld. In dat geval zal de gemiddelde consument de gewraakte zinsnede opvatten zoals deze bedoeld is, namelijk dat er geen versere spinazie is dan de spinazie van Iglo. In de commercial wordt geen vergelijking gemaakt tussen diepgevroren spinazie en andere groenten, zodat geen afbreuk wordt gedaan aan verse groenten. Ook indien zou worden geoordeeld dat de commercial een vergelijking inhoudt met verse producten, is het feitelijk juist dat die producten op het moment van bereiding door de consument niet verser zijn dan de ingevroren Iglo spinazie. Deze spinazie wordt binnen 5 uur na de oogst ingevroren en verpakt, terwijl het traject dat verse spinazie aflegt tussen oogst en consumptie veel langer is.

 

De repliek

 

De essentie van de klacht betreft het woord “niets” in de zin “Niets is verser dan Iglo spinazie”. Deze bewering is onjuist. Net geplukte spinazie die direct in een maaltijd wordt verwerkt is immers verser dan Iglo spinazie, zelfs als die binnen 5 uur na de oogst wordt verwerkt.

 

De dupliek

 

In reactie op de repliek maakt adverteerder bezwaar tegen het zijns inziens wijzigen van de inhoud van de klacht, die aanvankelijk was gericht tegen het afbreuk doen aan alle verse groenten die direct van het veld en naar de groenteboer gaan en nu het gebruik van het woord “niets” betreft. Adverteerder handhaaft het standpunt dat de bestreden claim, die is gebruikt in het kader van de reclame voor commercieel te koop aangeboden spinazie, juist is. Overigens is bij reclame een zekere mate van overdrijving geoorloofd.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De bestreden mededeling “Niets is verser dan Iglo spinazie” dient te worden beoordeeld in de context van de gehele commercial. Hierin wordt de snelle verwerking van Iglo spinazie benadrukt met als gevolg maximaal behoud van vitamines en mineralen, terwijl verse spinazie 14% vitamine C per dag verliest. Naar het oordeel van de Commissie zal de gemiddelde consument de commercial opvatten als een aanprijzing van dit voordeel van ingevroren spinazie van Iglo ten opzichte van commercieel verkochte verse spinazie die – naar aannemelijk is – langer dan 5 uur na de oogst wordt verwerkt. In de uiting wordt niet gesuggereerd dat Iglo spinazie verser zou zijn dan spinazie die direct vers van het land wordt geconsumeerd.

 

Gelet op het vorenstaande en bezien in de context van de uiting acht de Commissie de mededeling “Niets is verser dan Iglo spinazie” niet onjuist.

                                    

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken