a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0105A

Datum:

16-04-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Super de Boer met een aanbieding van runderlappen waarin onder meer het volgende wordt gezegd: “Absoluut geen hormonen gebruiken, zo veel mogelijk natuurlijke grondstoffen (..) Dus allemaal puur natuur”.

De klacht

In de uiting worden koeien getoond die in de wei lopen en wordt gezegd: “puur natuur”. De runderlappen zijn echter niet puur natuur. Het gaat niet om biologisch vlees maar om vlees uit de bio-industrie. Vlees uit de bio-industrie is nooit puur natuur. Bovendien lopen niet biologische vleeskoeien niet buiten. Om die reden vindt klager de uiting misleidend en in strijd met artikel 4 van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV).

Het verweer

De koeien zijn niet afkomstig van de bio-industrie, noch van de biologische veehouderij – hetgeen aan strikte regelgeving is gebonden – maar van de natuurlijke veehouderij. Deze koeien staan in de wei en krijgen zoveel mogelijk natuurlijk voedsel. In de reclame wordt van ‘puur natuur’ gesproken om het verschil duidelijk te maken tussen natuurlijk vlees en vlees uit de bio-industrie.
Artikel 4 RVV is hier niet aan de orde omdat adverteerder het vlees aanprijst met eigenschappen die niet eigen zijn aan alle producten binnen de relevante groep en die juist wel onderscheidend vermogen hebben.
In de uiting wordt voorts niet gesuggereerd dat sprake zou zijn van biologische vlees zodat de uiting niet misleidend is. De gemiddelde consument weet dat ‘natuurlijk’ of ‘puur natuur’ niet hetzelfde is als ‘biologisch’.
Alles wat in de uiting wordt gezegd, is juist.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt gesuggereerd dat het aangeboden vlees afkomstig is van koeien die in de wei lopen en met betrekking waarvan wordt gezegd: “Absoluut geen hormonen gebruiken, zo veel mogelijk natuurlijke grondstoffen (..) Dus allemaal puur natuur”. Adverteerder heeft gemotiveerd gesteld dat zij het vlees in die zin “puur natuur” noemt en dat hetgeen in de uiting wordt gezegd en getoond juist is.
Biologisch voedsel, voedsel met een EKO keurmerk, is aan strenge regels onderworpen. Naar het oordeel van de Commissie gaat van de uiting niet de suggestie uit dat sprake is van biologisch vlees. Zij overweegt hierbij dat de zinsnede “puur natuur” niet als synoniem voor “biologisch” kan worden aangemerkt. Ook het beeld van in de wei lopende koeien leidt niet noodzakelijkerwijs tot de conclusie dat de koeien biologisch gehouden worden.
Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de uiting niet misleidend.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken