a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0214

Datum:

19-06-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie in Vrij Nederland van 31 maart 2007 waarin onder meer het volgende staat: “New Care’s Rein: de grote schoonmaak voor je lichaam. Voor een goede weerstand en een lekker gevoel. Ontslakkend. Verwijdering van afvalstoffen. Bevordert de inwendige reiniging. Voor een goede vochthuishouding. Versterkt de darmflora”.

De klacht

Het is onwaarschijnlijk dat Rein de in de advertentie beschreven navolgende werkzaamheden bezit: “voor een goede weerstand, ontslakkend, verwijdering van afvalstoffen, bevordert de inwendige reiniging, voor een goede vochthuishouding, versterkt de darmflora”. Van de bestanddelen noch van het product is deze werking aangetoond.

De Keuringsraad KOAG/KAG

De Keuringsraad heeft bij brief van 26 april 2007 medegedeeld dat de uiting niet aan de Keuringsraad is voorgelegd. De claim “voor een goede weerstand” zou de Keuringsraad niet goedkeuren.

Het verweer

Ontslakken betekent volgens het Van Dale woordenboek ontdoen van afval- en gifstoffen. Adverteerder legt kopieën over uit het Project Masterfiles van de branchevereniging NPN over een aantal ingrediënten van Rein voor wat betreft de claims: “voor een goede weerstand, verwijdering van afvalstoffen, bevordert de inwendige reiniging, voor een goede vochthuishouding, versterkt de darmflora”. Adverteerder stelt hierbij dat de onderbouwing in een masterfile wordt getoetst en geaccordeerd door een onafhankelijke wetenschappelijke commissie: Commissie Keuring Fytoproducten (CFK). Daarbij is de EHPM lijst gebruikt die als basis dient voor de Europese Claimverordening en is het Warenwetbesluit kruidenpreparaten gebruikt als onderbouwing.

De repliek

Rein wordt verkocht als voedingssupplement en is dus bestemd voor normale gezonde mensen. Gezonde mensen hebben organen om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Klager bestrijdt de bewijskracht van de door adverteerder overgelegde bijlagen en de conclusies die adverteerder uit de bijlagen trekt. De nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen over Mariadistel zijn bijvoorbeeld erg voorlopige uitslagen naar aanleiding van, in bijna alle gevallen, onderzoeken op mensen met bepaalde leverziekten. Een aantal ingrediënten is een diureticum. De claims “voor een goede weerstand” en “versterkt de darmflora” komen nergens ter sprake.
De werking van het totaal kan anders zijn dan de som van de afzonderlijke ingrediënten. Niet is gebleken dat de werking van het product is onderzocht.

De mondelinge behandeling

Adverteerder erkent dat de claim “voor een goede weerstand” in strijd met de KAG richtlijn is. Adverteerder is van mening dat niet aangetoond hoeft te worden dat de combinatie van ingrediënten de daaraan in de uiting toegeschreven werking heeft.
Het product is niet voor mensen met leverproblemen. Het is gewoon een ontslakkingskuurtje.

Het oordeel van de Commissie

Klager heeft gemotiveerd weersproken dat Rein de in de uiting aan het product toegeschreven werking heeft. Adverteerder dient derhalve de juistheid daarvan aan te tonen.

Adverteerder heeft geen wetenschappelijke artikelen overgelegd ter onderbouwing van de stellingen: “voor een goede weerstand, ontslakkend, verwijdering van afvalstoffen, bevordert de inwendige reiniging, voor een goede vochthuishouding, versterkt de darmflora”. De door adverteerder overgelegde bijlagen leveren geen wetenschappelijk bewijs voor het in de uiting gestelde, noch voor wat betreft de afzonderlijke ingrediënten, noch voor het product.

Gelet op het vorenstaande is de in de uiting aan Rein toegeschreven werking niet aannemelijk gemaakt, zodat de uiting misleidend is.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken