a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0458

Datum:

07-01-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.redbandtruly.nl van LEAF Holland B.V., waarin Truly producten worden aangeprezen en waarop onder meer staat: “Wij hebben fruitsap toegevoegd ter vervanging van suiker. Er zijn dus geen intensieve zoetstoffen toegevoegd aan de producten.”, “Wij hebben een gedeelte van de suiker vervangen door andere ingrediënten zoals fruitsappen en polyolen”, en “De Truly producten bevatten iets minder suiker dan de standaard snoepjes. Ons doel was producten te maken met een heerlijke smaak en minder suiker.”

Op de verpakking staat: “En zoals gebruikelijk weer helemaal op de manier zoals de natuur het bedoeld heeft” en “Wat deze fruitgums nog fijner maakt is het feit dat we alleen maar ingrediënten gebruiken waar de natuurlijkheid vanaf druipt. Want het kan volgens ons allemaal zoveel natuurlijker en eerlijker”.

De klacht

Klager acht de uitingen misleidend en in strijd met artikel 4 van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV). De hele uitstraling suggereert ten onrechte dat het product natuurlijk is en op de verpakking staat dat alleen maar ingrediënten worden gebruikt waar de natuurlijkheid vanaf druipt. Alleen de gebruikte kleurstoffen zijn echter natuurlijk. Op de website staat dat een gedeelte van de suiker is vervangen door polyolen. Ze gebruiken wel degelijk zoetstoffen.
Katja en Fruitella bijvoorbeeld gebruiken ook natuurlijke aroma’s en zijn dus veel natuurlijker. Er wordt echter gesuggereerd dat Truly producten gezonder zijn dan bijvoorbeeld deze merken.
Voorts staat in de uiting dat ter vervanging van suiker echt fruitsap is toegevoegd. Deze informatie is verwarrend en misleidend. Op de website staat namelijk dat ook polyolen zijn toegevoegd.

Het verweer

Alle Truly producten zijn natuurlijk gekleurd en bevatten extracten uit natuurlijke fruitsappen. De andere ingrediënten zijn geproduceerd uit basismaterialen vanuit de natuur, zoals suikerbieten, maïs en tarwe. Daarom staat op de verpakking dat ingrediënten worden gebruikt waarvan de natuurlijkheid afdruipt.
Met de mededeling dat fruitsap is toegevoegd ter vervanging van suiker, wordt bedoeld dat 30% van de suiker is vervangen en niet alle suiker is vervangen. Op de site en op de verpakking worden de ingrediënten duidelijk vermeld.
Een vergelijking met andere merken zoals Katja en Fruitella wordt niet gemaakt.
Er zijn op de website in de rubriek “veel-gestelde vragen” enkele onbedoelde vragen en antwoorden gepubliceerd. Deze zijn inmiddels verwijderd.
Door het gebruik van fruitsappen, in combinatie met 30% minder suikers, zijn de Truly producten onderscheidend van andere soortgelijke suikerwerkproducten, zodat geen sprake is van strijd met artikel 4 RVV.

Het oordeel van de Commissie (9 oktober 2007 – tussenbeslissing)

In de uitingen wordt niet gesteld dat het product gezond zou zijn en er wordt geen vergelijking gemaakt met producten van concurrenten van adverteerder.

In de uitingen staat dat er 30% minder suiker in het product zit, vergeleken met gelijkwaardige producten en op de website staat dat ter vervanging van de suiker andere ingrediënten zoals fruitsappen en polyolen zijn toegevoegd.

Op de verpakking staat onder andere: “En zoals gebruikelijk weer helemaal op de manier zoals de natuur het bedoeld heeft” en “ Wat deze fruitgums nog fijner maakt is het feit dat we alleen maar ingrediënten gebruiken waar de natuurlijkheid vanaf druipt. Want het kan volgens ons allemaal zoveel natuurlijker en eerlijker”. In de uiting wordt het product aldus aangeprezen als ‘natuurlijk’.
Klager acht de uiting door deze voorgestelde eigenschap misleidend vanwege het gebruik van polyolen, zijnde zoetstoffen.
Adverteerder stelt terzake dat extracten uit natuurlijke fruitsappen worden gebruikt en dat de andere ingrediënten afkomstig zijn uit basismaterialen uit de natuur, zoals suikerbieten, maïs en tarwe.
De Commissie acht het onduidelijk hoe het gebruik van polyolen zich verhoudt tot de mededelingen dat: “alleen maar” gebruik wordt gemaakt van ingrediënten “waar de natuurlijkheid vanaf druipt. Want het kan volgens ons allemaal zoveel natuurlijker en eerlijker”, “En zoals gebruikelijk weer helemaal op de manier zoals de natuur het bedoeld heeft”. De Commissie is van oordeel dat hierdoor de suggestie wordt gewekt dat het product uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat. Om die reden stelt de Commissie adverteerder 14 dagen in de gelegenheid om aan te tonen dat de polyolen natuurlijke ingrediënten zijn. Ook wenst zij nader geïnformeerd te worden over de soort en de hoeveelheid polyolen die zich in het product bevinden.

De beslissing


De Commissie stelt adverteerder 14 dagen in de gelegenheid nader bewijs c.q. informatie te leveren.

Code Commissie:
Nadere informatie van adverteerder

De mededeling “ingrediënten waar de natuurlijkheid vanaf druipt” betekent niet dat sprake is van aanprijzing van een 100% natuurproduct, maar wel dat alle ingrediënten zijn geproduceerd uit materialen uit de natuur. In het product Truly Splashy wordt de polyool maltitol gebruikt, waarvoor maïs de basisgrondstof is. Maïs wordt via een enzymproces omgezet in maltose, wat vervolgens wordt omgezet naar maltitol. Het product bevat 9% maltitol, dat wordt gebruikt als stabilisator.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder is in de gelegenheid gesteld aan te tonen dat het gebruik van polyolen in de Truly producten niet strijdig is met de mededelingen in de bestreden uitingen dat “alleen maar” gebruik wordt gemaakt van “ingrediënten waar de natuurlijkheid vanaf druipt. Want het kan volgens ons allemaal zoveel natuurlijker en eerlijker”, “En zoals gebruikelijk weer helemaal op de manier zoals de natuur het bedoeld heeft”. De Commissie acht onvoldoende aangetoond dat een polyool een natuurlijk ingrediënt is, nu weliswaar maïs daarvan de basisgrondstof is, maar eerst na twee omzettingen polyool wordt verkregen. Immers, vrijwel alle producten zijn uiteindelijk terug te voeren op een natuurlijke basis, maar dit betekent niet dat alle producten ‘natuurlijk’ zijn. Het product bevat 9% polyool. Gelet hierop acht de Commissie de in de verpakking gewekte suggestie dat het product uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat misleidend, zodat sprake is van strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

De beslissing

Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de verpakking in strijd met artikel 7 van de NRC. Zij beveelt adverteerder aan om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken