a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2014/00285

Datum:

13-05-2014

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de radiocommercial waarin het volgende wordt gezegd:

Meisje:

“Als ik later een hond heb, kan ik zelf boodschappen doen.”

Voice-over:

“Úw spaargeld kan háár wereld veranderen. Want als u nu gaat Ideaalsparen, steunt de ASN Bank namens u KNGF Geleidehonden. Zo helpt u de opvoeding van pup tot assistentiehond. Zelfstandigheid voor mensen met een beperking, een prima variabele rente voor u.

Kijk op asnbank.nl voor meer informatie.

ASN Bank. Voor de wereld van morgen.”

De klacht

De radiocommercial is misleidend. In de commercial wordt op slinkse wijze de indruk gewekt dat het meisje een blindengeleidehond nodig heeft. Deze honden worden echter vergoed uit de AWBZ en daarvoor hoeft niet te worden gecollecteerd. Het KNGF leidt tegenwoordig ook honden op voor andere gehandicapten. Deze honden, die hulp- of assistentiehonden worden genoemd, vallen nog buiten de vergoedingsregeling van de AWBZ. Op zich is met fondsenwerving voor assistentiehonden niets mis, maar in de commercial wordt niet duidelijk uitgelegd om welke honden voor welke categorie gehandicapten het gaat. Klager maakt al bijna 40 jaar gebruik van blindengeleidehonden en is blij dat deze uit de verzekering worden gefinancierd. Hij acht het grievend dat adverteerder de indruk probeert te wekken dat klager voor zijn mobiliteit aangewezen is op de spaarders bij de ASN Bank. De goodwill van de geleidehond wordt gebruikt voor het promoten van een spaarrekening en voor de productverbreding bij het KNGF.

 

Het verweer

De commercial is niet misleidend. Niet wordt (op slinkse wijze) de indruk gewekt dat het meisje in de commercial een blindengeleidehond nodig heeft of dat de opvoeding van pup tot blindengeleidehond wordt gesteund. In de reclame wordt in het geheel niet gesproken over een blindengeleidehond, maar alleen over assistentiehonden in het algemeen. ASN Bank steunt namens haar klanten de opvoeding van pup tot assistentiehond door KNGF Geleidehonden. Voorts wordt niet de indruk gewekt dat mensen met dezelfde mobiliteit als klager aangewezen zijn op de spaarders van ASN Bank. Het is uitsluitend de bedoeling geweest om mensen die hulp via een assistentiehond kunnen gebruiken, te helpen.

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter begrijpt de klacht in de eerste plaats aldus dat klager de radiocommercial misleidend acht omdat daarin, naar zijn mening, de indruk wordt gewekt dat men door het openen van een Ideaalspaarrekening bij ASN Bank de opvoeding van blindengeleidehonden door het KNGF steunt, terwijl fondsenwerving voor deze honden niet nodig is nu deze worden vergoed uit de AWBZ. Naar het oordeel van de voorzitter wordt echter niet gesuggereerd dat het meisje dat in de commercial te horen is blind of slechtziend is en/of dat spaarders bij ASN Bank de opvoeding van (alleen) blindengeleidehonden steunen. Er wordt gezegd dat ASN Bank “namens u KNGF Geleidehonden steunt” en dat de spaarder zo “de opvoeding van pup tot assistentiehond” helpt. De gemiddelde consument zal deze mededelingen niet opvatten als een – bedekte – verwijzing naar (steun voor de opvoeding van) blindengeleidehonden.

De voorzitter vat de klacht dat klager de commercial grievend acht op als een beroep op artikel 4 van de Nederlandse Reclame Code (NRC), waarin is bepaald dat reclame niet nodeloos kwetsend mag zijn. Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met dit criterium stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter daarvan. Met inachtneming van deze terughoudend¬heid acht de voorzitter de on¬derhavige commercial niet van dien aard dat de grens van het toelaatbare wordt over¬schre¬¬den, nu daarin niet wordt gesuggereerd dat mensen met een (gezichts)beperking voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van de spaarders van ASN Bank. Persoonlijke omstandigheden die maken dat klager de commercial niet kan waar¬deren kunnen niet leiden tot het oordeel dat de klacht de Com¬missie aan¬leiding zal geven tot het doen van een aanbeveling.

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken