a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2016/00449

Datum:

12-07-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft de volgende twee televisiereclames:

1.

Bij de beelden van een vrouw die een huis verlaat en vervolgens ziet dat haar auto een lekke band heeft, waarop zij ontspannen reageert, wordt gezegd:

“Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door Magna Relax Valdispert. Bereid je voor op stresssituaties. Magna Relax van Valdispert.

Intussen verschijnt linksboven in beeld: “VALDISPERT” en vervolgens:

“VALDISPERT

 MAGNA RELAX

 BEREIDT JE VOOR

 OP STRESSITUATIES”

en

de verpakking van “Valdispert Magna Relax”. Op die verpakking is onder meer te lezen:

“VALDISPERT

 MAGNA RELAX”

en

“BIJ MENTALE EN FYSIEKE VERMOEIDHEID”

en

“IN STRESS SITUATIES”.

2.

Bij de beelden van een vrouw die met haar auto wil wegrijden maar geblokkeerd wordt door een verhuiswagen, waarop zij ontspannen reageert, wordt gezegd:

“Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door Magna Relax Valdispert. Bereid je voor op stresssituaties. Magna Relax van Valdispert.

Intussen verschijnt linksboven in beeld: “VALDISPERT” en vervolgens:

“VALDISPERT

 MAGNA RELAX

 BEREIDT JE VOOR

 OP STRESSITUATIES”

en

de verpakking van “Valdispert Magna Relax”. Op die verpakking is onder meer te lezen:

“VALDISPERT

 MAGNA RELAX”

en

“BIJ MENTALE EN FYSIEKE VERMOEIDHEID”

en

“IN STRESS SITUATIES”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Valdispert is een rustgevend middel en heeft als bijwerking slaperigheid. Klaagster vindt dat in de bestreden uitingen een verkeerd signaal wordt afgegeven. Auto rijden is af te raden na inname van Valdispert. Het is onveilig voor de bestuurder en voor medeweggebruikers.

 

Informatie Keuringsraad KOAG/KAG

De Keuringsraad heeft -samengevat- het volgende meegedeeld.

De bestreden reclame voor het voedingssupplement Magna Relax van Valdispert  valt onder de competentie van de KOAG, is ter preventieve toetsing aan de KOAG voorgelegd en is van een toelatingsnummer voorzien.

De gehanteerde claims worden in beeld gekoppeld aan de nutriënten magnesium en folaat. Op de verpakking van het product wordt geen melding gemaakt van enige bijwerking.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Valdispert Magna Relax is een voedingssupplement dat ondersteuning biedt bij mentale en fysieke vermoeidheid (Vitamine B6 & Magnesium), bijdraagt aan weerstand tegen stress (Folaat) en goed is voor de spieren (Magnesium). De reclame koppelt deze claims duidelijk aan genoemde ingrediënten.

Van geen van de gebruikte ingrediënten is bekend dat deze de rijvaardigheid zouden kunnen beïnvloeden of een negatieve werking zouden hebben op het concentratievermogen, waardoor de rijvaardigheid zou kunnen worden beïnvloed. De combinatie van genoemde ingrediënten is geselecteerd om verlies van concentratievermogen door vermoeidheid te voorkomen.

Adverteerder verzoekt de Commissie de klacht af te wijzen.

 

De repliek

De repliek wordt als volgt samengevat.

Pas na ontvangst van het bericht dat de reclame betrekking heeft op Valdispert Magna Relax werd aan klager duidelijk dat het hier niet gaat om Valdispert zonder toevoeging van Magna Relax en dat de samenstelling van de Magna Relax variant anders is.

Bij het zien van de reclame vallen klager twee dingen op: Valdispert en auto rijden. Het Farmacotherapeutisch Kompas vermeldt dat Valdispert valeriaan bevat. Verder vermeldt het Kompas als “Eigenschappen”:

“Kalmerende, sedatieve werking. Droog extract van de valeriaanwortel bereid met ethanol/water (max. 70% ethanol) gaf een verbetering van de inslaaptijd en de slaapkwaliteit. Werking: binnen 30 min. Werkingsduur: 4 uur”.

Verder is bij Valdispert vermeld:

“Waarschuwingen en voorzorgen

De rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen kan verminderen. Niet gebruiken bij kinderen < 12 jaar, vanwege onvoldoende gegevens over veiligheid en werkzaamheid.

Naar de mening van klager is bij de consument verwarring tussen beide varianten te verwachten. Uit veiligheidsoogpunt zou er dan ook beter vanaf kunnen worden gezien om het gebruik van Valdispert in welke variant dan ook te associëren met het besturen van een auto.

 

De dupliek

De dupliek wordt als volgt samengevat.

Het assortiment producten van Valdispert bestaat uit geneesmiddelen en

voedingssupplementen. Een deel van de voedingssupplementen bevat Valeriaan extract als werkend bestanddeel, een ander deel niet.  

De eigenschappen van Valeriaan die klaagster heeft overgenomen uit het Farmacotherapeutisch Kompas zijn niet van toepassing op Magna Relax, omdat  Valeriaan geen bestanddeel is van dit product. Valdispert Magna Relax is een nieuw product onder de vlag van Valdispert. Het product slaat een andere weg in gelet op de ingrediënten Magnesium, Folaat en Vitamine 86. In de bestreden reclame komt dit duidelijk tot uiting; de reclame speelt zich buiten af, er is sprake van een relaxte dame, de voice-over zegt: ‘bereid je voor op stresssituaties’ en “Magnesium” licht duidelijk op.

Klaagster associeert de naam Valdispert met slaperigheid. Adverteerder begrijpt die  associatie wel, maar van verwarring is geen sprake, nu de reclame en de verpakking van Magna Relax een totaal andere beleving in zich bergen en uitstralen. De televisiereclames voor de voedingssupplementen met een slaap-regulerende werking speelden zich af in een slaapkamer of bed.

Gelet op het bovenstaande handhaaft adverteerder haar verzoek om de klacht af te wijzen. 

 

Het oordeel van de Commissie

Als niet weersproken staat tussen partijen vast dat het voedingssupplement Valdispert Magna Relax, anders dan een aantal andere voedingssupplementen uit -zoals bij dupliek vermeld- “het assortiment producten van Valdispert”, geen valeriaan bevat. Ook  is verder niet gebleken dat Valdispert Magna Relax van invloed is op de rijvaardigheid.

Bij repliek heeft klager het standpunt geuit dat bij de consument verwarring is te verwachten tussen “beide varianten”. De Commissie deelt dit standpunt niet. Zij overweegt daartoe het volgende.

Uit beide uitingen blijkt voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat deze betrekking hebben op het product Valdispert Magna Relax. Deze productnaam wordt in elk van beide uitingen tweemaal duidelijk uitgesproken door de voice-over en verschijnt tweemaal in hoofdletters in beeld, namelijk eerst linksboven, in combinatie met “BEREIDT JE VOOR

 OP STRESSITUATIES”

en vervolgens via het beeld van de verpakking van Valdispert Magna Relax.

Voordat linksboven is te lezen

“VALDISPERT

 MAGNA RELAX

 BEREIDT JE VOOR

 OP STRESSITUATIES” verschijnt linksboven, zonder nadere vermelding: “VALDISPERT” maar deze enkele vermelding betekent, gezien de hele context van de uiting, nog niet dat de gemiddelde consument zal denken dat de uiting ook betrekking heeft op één of meer andere producten dan Valdispert Magna Relax.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken