a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

opleidingen en cursussen

Dossiernr:

2010/00248

Datum:

25-05-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

opleidingen en cursussen

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website www.studieplan.nl. Op de webpagina ‘Voor je werk’ staat in een apart kader een overzicht van de desbetreffende cursussen, waaronder de cursus ‘Psychologie en opvoeding’. Er staat onder meer:

 

‘Behaal een officieel erkend diploma

Volledig afgestemd op de examens

Prima voorbereid op door gratis proefexamen’.

 

De klacht

 

Klaagster heeft bij adverteerder een cursus Kinderpsychologie afgenomen. Zij verkeerde in de veronderstelling dat zij een (proef-)examen kon maken en een erkend diploma kon behalen. In plaats daarvan heeft klaagster voor € 12,95 een certificaat gekregen terwijl zij geen examen heeft gedaan of haar studie heeft afgerond. Klaagster meent dat adverteerder haar klanten onjuist informeert.

 

Het verweer

 

Het assortiment van adverteerder is onder te verdelen in vier segmenten die inhoudelijk afwijken van elkaar. Zo worden taalcursussen, vrijetijdscursussen, beroepsopleidingen en snelcursussen aangeboden. Deze segmenten hebben op de website een aparte pagina waar op hoofdlijnen toelichting wordt gegeven over het betreffende segment. Deze toelichting gaat over het gehele segment waarbinnen verschillende opleidingen vallen die niet allemaal aan dezelfde criteria voldoen. Specifieke informatie over een bepaalde opleiding staat op de desbetreffende opleidingspagina. Aangezien deze gegevens per opleiding verschillen is het aan de cursist om zich van deze inhoud op de hoogte te stellen. In de opleidingsinformatie over de cursus Kinderpsychologie en op het meer algemene niveau daarboven over het vakgebied psychologie, wordt niet verwezen naar een examenmogelijkheid. Volgens adverteerder is de informatie op de website dan ook niet misleidend.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) Het cursussegment ‘Voor je werk’ van adverteerder bevat het onderdeel ‘Psychologie en opvoeding’ waar de cursus Kinderpsychologie onder valt. Op de webpagina ‘Voor je werk’ staat naast de opsomming van de cursussen onder meer ‘Behaal een officieel erkend diploma’, ‘Volledig afgestemd op de examens’ en ‘Prima voorbereid door gratis proefexamen’. De gemiddelde consument zal de vermelding van ‘Psychologie en opvoeding’ in combinatie met voornoemde mededelingen aldus opvatten dat het een cursus betreft waarvoor een examen dient te worden afgelegd en waarbij een officieel diploma is te behalen. Nu is gebleken dat er geen examenmogelijkheid of officieel diploma bestaat voor de cursus Kinderpsychologie, is de Commissie van oordeel dat in de uiting ten onrechte voornoemde suggestie is gewekt.

 

2) Blijkens het voorgaande is onjuiste informatie verstrekt over de voornaamste kenmerken van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. Dat op een andere webpagina met opleidingsinformatie over de cursus Kinderpsychologie specifieke gegevens over de cursus worden vermeld, neemt de misleidende indruk van de uiting niet weg.  

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken