a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00765

Datum:

07-12-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Goede smaak/fatsoen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame.

De uiting toont een kat die in een vensterbank ligt te spinnen. Nadat het linkergordijn wordt dichtgetrokken, is te zien dat een man een zak laat knallen achter de kat, waarop de kat in het gordijn klimt, dat vervolgens scheurt.

Intussen wordt gezegd:

“Natuurlijk wil je af en toe wat nieuws in huis, zeker tijdens de Gamma woonsensatie, mooi hè”. 

 

De klacht

 

Klager vreest dat jeugdige kijkers het een leuk spelletje zullen vinden om de huiskat de stuipen op het lijf te jagen; een vorm van dierenmishandeling. Er wordt een slecht voorbeeld gegeven van hoe met (huis)dieren om te gaan. Ook kan de reclame uitnodigen tot verdere ‘spelletjes’ met dieren. Klager wil elke vorm van dierenleed voorkomen en wil dierenleed zeker niet op televisie zien, al dan niet in scène gezet.

 

Het verweer

 

Bij de opnames is gebruik gemaakt van de diensten van Animal Artist, een bureau dat dieren bezit en traint ten behoeve van film en entertainment, waarbij het welzijn van dieren centraal staat. Adverteerder legt een verklaring van het bureau over. Daarin staat onder meer dat de kat niet aanwezig was bij het laten knallen van de zak.  

 

Adverteerder deelt de mening van klaagster niet, zeker als de reclame wordt afgezet tegen al hetgeen waarmee jeugdigen in het dagelijks leven en de media worden geconfronteerd. Als het gaat om opvoeding en/of het goede voorbeeld geven, dan is dat primair een taak van de ouders.

Verder is de reclame niet uitgezonden op ‘kinderzenders’ en grotendeels na primetime. 

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie vat de klacht op in die zin dat klaagster de uiting in strijd acht met de goede smaak en/of het fatsoen. Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met (één van) die criteria, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter daarvan.

 

De reclame toont een kat die schrikt van het knallen van een zak, zonder dat voor de kijker duidelijk is of dat knallen al dan niet in aanwezigheid van de kat heeft plaatsgevonden. De Commissie heeft er begrip voor dat de onderhavige uiting, waarin op humoristisch bedoelde wijze artikelen van Gamma worden aangeprezen, niet door

iedereen wordt gewaardeerd, maar acht deze -met inachtneming van voornoemde terughoudendheid- niet ontoelaatbaar. Meer in het bijzonder acht de Commissie het niet aannemelijk dat (jeugdige) kijkers door deze reclame zullen worden aangezet tot het mishandelen van dieren.

  

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken