a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2018/00274

Datum:

12-04-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website www.nationaalparknieuwland.nll/oostvaardersplassen voor zover hierop staat: “Je staat oog in oog met wilde runderen, paarden en edelherten die de vlaktes doorkruisen. (…) De rust, ruimte en voedselrijkdom werken als een magneet op een nog steeds groeiend aantal verschillende dieren in de Oostvaardersplassen. Kortom: volop verrassingen in ieder seizoen”.

 

De klacht

Deze wordt als volgt samengevat. De dieren in de Oostvaardersplassen leven onder erbarmelijke omstandigheden. Jaarlijks gaan duizenden dieren dood doordat het gebied onvoldoende voedsel biedt. Dit is dierenmishandeling. Dieren worden afgeschoten omdat ze te zwak worden of ze creperen langzaam. Op de website wordt het gebied aangeprezen alsof het een geweldig natuurgebied is, maar in feite is het een oorlogsgebied. Deze ‘hel’ moet volgens klaagster stoppen.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is gericht tegen een website waarop in algemene zin het natuurgebied de Oostvaardersplassen wordt aangeprezen. De klacht is onmiskenbaar ingediend met de intentie een visie te verkondigen over de situatie van de dieren in het natuurgebied die volgens klaagster een ‘hel’ is. De voorzitter heeft begrip voor het feit dat personen die begaan zijn met de dieren in dit gebied de reclame-uiting als ‘wrang’ zullen beschouwen. Dit gebied is immers recent in het nieuws geweest wegens massale dierensterfte als gevolg van een gebrek aan voeding. Daarbij bestaat verschil van mening over het beheer van de dieren in het gebied, zoals eveneens uit recente nieuwsberichten blijkt. Naar het oordeel van de voorzitter is de situatie in het gebied inmiddels zodanig uitvoerig in het nieuws geweest, dat deze bij het publiek algemeen bekend is. Als gevolg hiervan kan de gemiddelde consument zich zelf een oordeel vormen over de vraag of hij het eens is met de wijze waarop het gebied op de bestreden website wordt aangeprezen. Het antwoord op deze vraag zal afhankelijk zijn van de visie die men heeft over het beheer van de dieren in het gebied, maar ongeacht hoe men deze vraag beantwoordt, geldt dat de uiting op grond van het voorgaande niet misleidend of ontoelaatbaar is, zodat wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken