a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00295

Datum:

18-04-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Verpakking en etikettering

De klacht

Klager meende dat ‘Jumbo Biologisch Puur Pinda met een snufje zeezout’ meer zout zou bevatten dan ‘Jumbo Biologische pindakaas met stukjes pinda’. In werkelijkheid blijkt volgens de voedingswaardetabel (“de kleine lettertjes”) laatstgenoemd product meer zout te bevatten, te weten 0,8 gram per 100 gram ten opzichte van 0,3 gram per 100 gram voor ‘Jumbo Biologisch Puur Pinda met een snufje zeezout’. Dit is precies andersom dan men verwacht. De vlag dekt dus niet de lading, hoewel de kleine lettertjes verder wel kloppen.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Niet ter discussie staat dat de etiketten van beide producten op zichzelf genomen juist zijn. De voorzitter begrijpt evenwel dat klager bezwaar maakt tegen de productbenamingen van beide producten indien deze naast elkaar worden bezien in verband met de keuze welk product het minste zout bevat. Daargelaten dat niet kan worden aangenomen dat de gemiddelde consument uitsluitend op basis van een vergelijking van productnamen deze keuze voor een product maakt, overweegt de voorzitter als volgt.

2)  De voorzitter merkt op dat de woorden “met een snufje zeezout” zo kunnen worden opgevat dat slechts een kleine hoeveelheid (zee)zout aan het product is toegevoegd. Dit sluit aan bij de uitleg die in woordenboeken aan ‘een snufje’ wordt gegeven. De voorzitter gaat ervan uit dat de gemiddelde consument van deze uitleg zal uitgaan. Anders dan klager veronderstelt, kan de productnaam ‘Jumbo Biologisch Puur Pinda met een snufje zeezout’ ook aldus worden begrepen dat juist sprake is van een product waaraan weinig (een ‘snufje’) zout is toegevoegd. Daarbij wijzen de woorden “Puur Pinda” op een product dat vrijwel geheel (in dit geval 99,7%) uit pinda’s bestaat, in tegenstelling tot ‘pindakaas met stukjes pinda’ dat op een samengesteld product wijst.

Overigens merkt de voorzitter ambtshalve op dat het product ‘Jumbo Biologisch Puur Pinda met een snufje zeezout’ omgerekend een hoeveelheid natrium bevat die voor de claim ‘zoutarm’ is toegestaan. Op grond van het voorgaande ligt het naar het oordeel van de voorzitter bij een directe vergelijking van de productnamen niet zonder meer voor de hand te veronderstellen dat ‘Jumbo Biologische pindakaas met stukjes pinda’ minder zout bevat dan ‘Jumbo Biologisch Puur Pinda met een snufje zeezout’.

Tot slot geldt dat de verkeerde verwachtingen die klager had over het zoutgehalte van beide producten, voldoende worden weggenomen door de op de etiketten vermelde voedingswaardetabellen waarin de hoeveelheid zout is gespecificeerd. Van de gemiddelde consument mag worden verwacht dat hij deze informatie bij zijn aankoopbeslissing betrekt indien hij belang hecht aan de hoeveelheid zout die de producten bevatten. Op grond van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken