a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Status:

Dossiernr:

2023/00353

Datum:

29-01-2024

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft de verpakkingen van de volgende producten:

  • Spongebob Squarepants Krabby patties color (door Foodwatch gekocht bij Jamin),
  • Spongebob Squarepants Krabby patties watermelon (door Foodwatch gekocht bij Jamin).

 

Samenvatting van de klacht

Foodwatch heeft de hierboven genoemde producten gekocht bij de Jamin waarvan volgens haar 2BuyCandy de Nederlandse distributeur is en Frankford Candy uit de Verenigde Staten de fabrikant is. De verpakkingen van die producten zijn in strijd met artikel 8 lid 2 sub a van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV) waarin is bepaald dat het niet is toegestaan reclame gericht op kinderen tot en met 6 jaar (tot 7 jaar) te maken waarbij bekende kinderidolen (in dit geval specifiek ‘licensed media characters’) worden gebruikt. Dit verbod geldt ook voor verpakkingen en point-of-sale materiaal. Spongebob Squarepants is een onder jonge kinderen populaire tekenfilmserie en film van Nickelodeon. Kijkwijzer.nl acht de meeste titels voor alle leeftijden geschikt en een aantal titels geschikt vanaf 6 jaar. De overgangstermijn die gold voor artikel 8 lid 2 sub a RVV is inmiddels verstreken, aldus Foodwatch.

Tenslotte verzoekt Foodwatch om een alert uit te vaardigen, omdat Jamin een landelijke snoepwinkelketen is met haast 100 vestigingen.

 

Samenvatting van de reactie van Jamin (en 2BuyCandy)

Jamin heeft zich niet gerealiseerd dat zij kennelijk producten verkoopt in strijd met de regels uit de RVV. Jamin wil zich graag aan de regels houden en heeft contact opgenomen met haar distributeur, 2BuyCandy, om te melden dat dit niet is toegestaan. 2BuyCandy is een zusteronderneming van Jamin en sluit zich verder aan bij de reactie van Jamin.

Inmiddels heeft Jamin maatregelen in gang gezet. Zij heeft de voorraad van de betreffende verpakkingen geblokkeerd op haar distributiecentrum. Daarmee zijn de leveringen richting haar winkels gestopt. Daarnaast zijn de producten verwijderd van haar website en webshop.

Jamin verzoekt om geen aanbeveling te doen en geen alert op te leggen. Jamin heeft direct alle maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat dit niet meer voorkomt.

 

Het oordeel van de voorzitter

1. Ingevolge artikel 8 lid 2 sub a RVV, waarop de klacht is gebaseerd, mogen ‘kinderidolen’ die gericht zijn op kinderen tot en met 6 jaar, niet worden gebruikt in reclame. Dit verbod geldt ook voor verpakkingen en point-of-sale materiaal. Onder ‘kinderidool’ wordt, voor zover hier van belang, verstaan: getekende- en/of animatiefiguren die bekend zijn door hun deelname aan speciaal op kinderen gerichte en/of speciaal voor kinderen ontwikkelde media, zoals televisieprogramma’s, films, online video’s, blogs, stripverhalen/-boeken en/of games.

2. De bestreden producten zijn vervaardigd door Frankford Candy die een buitenlandse fabrikant is. Op basis van de beschikbare gegevens ziet de voorzitter geen aanleiding om deze buitenlandse fabrikant medeverantwoordelijk te achten voor het feit dat de verpakkingen ook in Nederland konden worden gekocht. Dit ligt anders ten aanzien van 2BuyCandy en Jamin die ervoor hebben gezorgd dat de producten in Nederland op de markt zijn gebracht en verkocht. Dit betekent dat de klacht ten aanzien van 2BuyCandy en Jamin wordt toegewezen.

3. Het voorgaande leidt tot de conclusie dat Jamin en 2BuyCandy in strijd met artikel 8 lid 2 sub a RVV hebben gehandeld. De voorzitter ziet gelet op de omstandigheden in het onderhavige geval op dit moment geen aanleiding om deze uitspraak te voorzien van een ‘Alert’ (zoals door klager verzocht) en zo onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Nu Jamin de verkoop van de bestreden verpakkingen na de klacht direct heeft gestaakt en de verdere distributie hiervan bij 2BuyCandy is geblokkeerd, ziet de voorzitter aanleiding een aanbeveling achterwege te laten.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter ten aanzien van Jamin en 2BuyCandy de bestreden uitingen in strijd met artikel 8 lid 2 sub a RVV. Ten aanzien van Frankford Candy wordt de klacht afgewezen.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken