a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2011/00357

Datum:

30-05-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting op www.nutriciakindervoeding.nl. Daarin staat over het product “Nutrilon Griesmeel Melkpap” onder meer:

“Geen toegevoegde suikers (bevat alleen de van nature in melk voorkomende suikers)”.   

 

De klacht

 

De tekst “Geen toegevoegde suikers (bevat alleen de van nature in melk voorkomende suikers)” is om de volgende redenen misleidend.

1.

Gesuggereerd wordt dat het product niet zoet is, terwijl het om een zeer zoet product gaat.

2.

Gezien de zoete smaak van het product heeft klaagster het sterke vermoeden dat er wel suiker is toegevoegd aan de van het product deel uitmakende opvolgmelk en graansoorten.

Het product bevat 41% meer suikers dan de opvolgmelk Nutricia Friso 2. Dit grote verschil kan niet worden verklaard uit het feit dat één van de granen maïs is, een van nature zoete graansoort. De verdeling tussen lactose (de suikers uit de melk) en de totale hoeveelheid suikers in de melkpap is namelijk 37,4 gram lactose ten opzichte van 38,9 gram suikers per 100 gram.

Klaagster vermoedt dat er wel extra suikers zijn toegevoegd aan de melkpap ten opzichte van de opvolgmelk (en dat dit melksuikers zijn).    

 

 

 

3.

Als de punten 1 en 2 juist zijn, dan lijkt de tekst bewust cryptisch te zijn opgesteld. De tekst zou ook kunnen betekenen dat er geen ‘suiker’ in de zin van kristalsuiker is toegevoegd, maar alleen van nature in melk voorkomende suikers.       

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft de klacht gemotiveerd weersproken. Daarbij is onder meer het volgende meegedeeld.

 

Nutrilon Griesmeel Melkpap betreft een combinatie van opvolgmelk en granen. De in het product aanwezige suikers zijn voornamelijk lactose, afkomstig uit de melkbestanddelen. Dit melksuiker geeft een wat zoetere smaak. Aan het product is geen sucrose toegevoegd. De smaak van het product is zeer sterk vergelijkbaar met die van opvolgmelk en zuigelingenvoeding.  

 

Het oordeel van de Commissie

 

Met betrekking tot de door klaagster aangevoerde argumenten, ter onderbouwing van de  klacht, overweegt de Commissie het volgende.

 

Ad 1.

In de tekst “geen toegevoegde suikers (bevat alleen de van nature in melk voorkomende suikers)” ligt naar het oordeel van de Commissie niet de suggestie besloten dat het product niet zoet is. Uit de tekst blijkt dat het product suikers bevat, en hierdoor is duidelijk dat het product een zoete smaak kan hebben.

 

Ad 2.

Wat betreft de door klaagster gestelde toevoeging van suikers uit zij slechts vermoedens. Adverteerder heeft meegedeeld dat aan het product geen sucrose is toegevoegd en de Commissie ziet geen aanleiding om de juistheid van deze mededeling in twijfel te trekken.

 

Ad 3.

Gelet op haar overwegingen onder Ad 1 en 2 komt de Commissie niet toe aan een inhoudelijke overweging omtrent argument 3.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

     

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken