a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2012/01054

Datum:

20-12-2012

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft de volgende uitingen:

 

1. Een advertentie voor Bambix Peuter Cereals op pagina 15 van het tijdschrift PrimaOuders.nl van september 2012. De mededelingen op deze pagina zijn – blijkens de aanhef -“speciaal voor de professional” in de kinderopvang bedoeld.

In de bestreden uiting staat onder meer:

“Bij deze editie van PrimaOuders ontvangen 1.600 kinderdagverblijven samples van Bambix Peuter Cereals.” (…) “Deel de samples uit aan de ouders of organiseer een ontbijtsessie op het kinderdagverblijf.”

 

2. Een kortingsbon voor een 200 grams verpakking Bambix Honing Rondjes of Bambix Twinkels, “het grote mensen ontbijt speciaal voor peuters”.

 

De klacht

 

In de advertentie voor Bambix in het (gratis) blad PrimaOuders , dat op het kinderdagverblijf van klaagsters zoon lag, worden medewerkers van kinderdagverblijven opgeroepen samples van het Bambix product uit te delen aan ouders of een ontbijtsessie op het kinderdagverblijf te organiseren. Klaagster acht dit in strijd met artikel 12 van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV).

In het kinderdagverblijf lag naast het blad PrimaOuders een stapeltje kortingsbonnen voor Bambix producten, wat volgens klaagster “in elk geval een reclame voor een voedingsmiddel voor jonge kinderen (peuters)” is.

 

De reactie van adverteerder

 

Met de plaatsing van de tekst “deel samples uit aan ouders of organiseer een ontbijtsessie op het kinderdagverblijf” is in strijd met de RVV en adverteerders interne beleid gehandeld. Adverteerder zegt toe maatregelen te nemen om een herhaling daarvan in de toekomst te voorkomen.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de klacht  de Commissie aanleiding zal geven een aanbeveling te doen, en overweegt daartoe het volgende.

 

Op grond van artikel 12 RVV is het – behoudens hier niet ter zake doende uitzonderingen –verboden om op kinderdagverblijven reclame te maken voor een voedingsmiddel. Adverteerder heeft erkend in de bestreden advertentie in strijd met deze bepaling te hebben gehandeld door medewerkers van kinderdagverblijven op te roepen samples uit te delen van het Bambix product waarop de advertentie betrekking heeft dan wel op het kinderdagverblijf (met de samples) een ontbijtsessie te organiseren.

Adverteerder heeft niet weersproken dat in het kinderdagverblijf kortingsbonnen lagen voor nieuwe Bambix ontbijtproducten voor peuters. Ook hierdoor heeft adverteerder gehandeld in strijd met artikel 12 RVV.

 

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter acht de bestreden reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 12 RVV.  Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken