a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00868

Datum:

13-12-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial van Wakker Dier, waarin op de melodie van het kerstlied “De herdertjes lagen bij nachte” een tekst wordt gezongen over de staleend die volgens de commercial onder slechte omstandigheden wordt gehouden, waarna wordt gezegd: “Die staleend moet uit het schap”.

 

De klacht

Klager is van oordeel dat op smakeloze wijze gebruik wordt gemaakt van een christelijk lied. Met de keuze van de muziek, de gezongen tekst en het moment van uitzenden – kort voor Kerst – wordt geen rekening gehouden met de christelijke minderheid in Nederland.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter heeft begrip voor het feit dat sommigen bezwaar zullen hebben tegen het gebruik van de melodie van een christelijke kerstlied voor reclame. Niet gezegd kan worden echter dat de reclame-uiting reeds daardoor de grens van het toelaatbare te buiten gaat. In de tekst van de commercial vindt geen verwijzing plaats naar de oorspronkelijke inhoud of betekenis van het lied, maar wordt een denkbeeld verkondigd (“Die staleend moet uit het schap”) dat blijkbaar verband houdt met de kerstmaaltijd. Het op deze wijze verkondigen van een denkbeeld dient toelaatbaar te worden geacht. Op grond van het voorgaande wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken