a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2009/00773

Datum:

15-12-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

 

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een radiocommercial waarin de volgende tekst wordt uitgesproken: “Kippenpootjes bij uw supermarkt. Lekker goedkoop want de kippen staan hun hele leven in hun eigen poep. Daarom zegt Wakker Dier: Bij goedkoop vlees betalen dieren de prijs. Word wakker, kijk op wakker dier.nl”

 

De klacht

 

De mededeling dat kippen hun hele leven met hun poten in hun eigen poep staan is in strijd met de waarheid.

 

Het verweer

 

Adverteerder voert de volgende gronden aan voor haar verweer.

Vleeskippen worden in zes weken vetgemest. Gedurende die tijd worden de stallen, waarin de kippen met tienduizenden bij elkaar op een laagje houtkrullen staan, niet schoongemaakt. Voor de vee-industrie is het te duur en kost het te veel tijd om tussentijds de mest weg te halen. Op de website www.kipkiplekker.nl wordt de stelling van adverteerder door de kip-industrie (impliciet) bevestigd. Adverteerder stelt voorts dat het feit dat de vleeskippen hun hele leven ‘in hun eigen poep’ staan, problematisch is voor de gezondheid van de dieren. Adverteerder verwijst, ter onderbouwing van haar stellingen, naar verschillende door haar bij het verweer aangehechte stukken.

 

De repliek

 

Klager blijft bij zijn standpunt en licht dit nader toe. Voor zover van belang voor de beslissing zal de Commissie hierop in het oordeel ingaan.

 

De mondelinge behandeling

 

Namens adverteerder licht ir. S. van de Wouw het verweer aan de hand van een pleitnota nader toe.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Vast staat dat de stallen van de vleeskippen, vanaf het moment dat zij hierin als kuikens worden gebracht om te worden vetgemest, tot aan het moment dat zij worden geslacht, niet worden schoongemaakt. De mededeling dat de kippen hun hele leven in hun eigen poep staan is derhalve feitelijk juist. Anders dan klager, is de Commissie van mening dat niet wordt gesuggereerd dat de kippen ‘tot hun enkels in de poep’ staan en doet het feit dat de poep vermengd is met stro niet af aan de juistheid van de mededeling. De Commissie is voorts van oordeel dat adverteerder, mede aan de hand van de overgelegde stukken, aannemelijk heeft gemaakt dat de genoemde omstandigheden een probleem vormen voor de gezondheid van deze vleeskippen. Gelet op het voorgaande is de Commissie van oordeel dat de mededeling dat de kippen hun hele leven in hun eigen poep staan, waarmee adverteerder de aandacht heeft willen vestigen op deze leefomstandigheden, niet onjuist of in strijd met de waarheid kan worden geacht. Gelet hierop dient de klacht te worden afgewezen.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken