a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0519

Datum:

29-10-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de advertentie van Café Napoleon in De Ster van 24 juli 2007 met de aanhef “Stappen met de Ster”.
In deze advertentie staat onder meer: “Van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur, kost het fluitje bier, de limonade en het binnenlands gedistilleerd slechts 1 euro!”

De klacht

De mededeling “Van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur, kost het fluitje bier, de limonade en het binnenlands gedistilleerd slechts 1 euro!” is in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) aangezien een korting van meer dan 50% wordt gegeven op binnenlands gedistilleerd. Op de prijslijst die op de website staat, is te zien dat jenevers worden aangeboden voor een bedrag vanaf € 1,75, dat likeur verkrijgbaar is vanaf € 3,50 en dat whisky € 4,- kost.
Daarnaast zet de lage prijs van zowel bier als sterke drank, gedurende een paar uur per dag, 5 dagen per week, aan tot overmatige alcoholconsumptie, hetgeen in strijd is met artikel 1 RVA.

Het verweer

Van strijd met de RVA is geen sprake. Jenever wordt niet voor minder dan de helft van de prijs aangeboden. Buitenlandse likeuren worden niet in de uitin aangeboden. Ook Jupiler en fluitje bier worden niet voor minder dan de helft van de prijs aangeboden. Buitenlandse drankjes vallen niet onder de aanbieding.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder ontkent dat een fluitje bier voor minder dan de helft van de normale verkoopprijs wordt aangeboden Ten aanzien van “het binnenlands gedistilleerd” overweegt de Commissie dat op de prijslijst jenevers voor een bedrag “v.a. 1,75” worden aangeboden. Gelet op het vorenstaande kan niet worden geoordeeld dat het bepaalde in artikel 20 RVA is overtreden.

Dat adverteerder, in klagers ogen, (te) lage prijzen in rekening brengt voor de bewuste alcoholhoudende dranken, kan niet tot het oordeel leiden dat adverteerder overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie van alcoholhoudende drank stimuleert. Er geldt geen wettelijke minimumprijs en adverteerder moet door middel van het maken van reclame kenbaar kunnen maken welke drank voor welk bedrag bij hem verkrijgbaar is. Onder deze omstandigheden kan niet worden geoordeeld dat de uiting in strijd is met artikel 1 RVA

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken