a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0648

Datum:

16-01-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Betapress BV / Waterfront Media Concepten BV in het maandblad Whisky etc. Magazine nr. 3 2007 waarin een prijsvraag staat. Onder de goede inzenders worden tijdens het Internationaal Whiskey Festival 2007 in Leiden 3 flessen Laphroaig 25 Year Old whisky verloot.

De klacht

Omdat de flessen whisky gratis worden aangeboden, is de uiting in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).

Het verweer

Men mag niet deelnemen aan de actie indien men niet naar het festival komt. Men dient te betalen om op dit festival te kunnen komen. Artikel 20 RVA is dus niet overtreden.

Het oordeel van de Commissie

Volgens artikel 20 RVA is reclame waarbij gratis alcoholhoudende drank door een lid van de branche of met actieve medewerking van een lid van de branche aan particulieren wordt aangeboden, niet toegestaan. In de begripsbepalingen van de RVA staat dat onder ‘de branche’ wordt verstaan het deel van het bedrijfsleven dat is betrokken bij de productie, de import, de distributie, de verkoop en de verstrekking van alcoholhoudende drank. Adverteerder is uitgever van een maandblad en is dus geen lid van de branche als bedoeld in artikel 20 RVA. Dat het aanbod met actieve medewerking van een lid van de branche is gedaan, is niet gebleken.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken