a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0177

Datum:

27-05-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie in Playboy van Sanoma Uitgevers BV, waarin een gecombineerd abonnement op Cyber Club en Playboy Magazine wordt aangeboden met “een fles Jameson Irish Whiskey cadeau!”.

De klacht

De uiting is in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) omdat gratis whisky wordt aangeboden.

Het verweer

In de uiting wordt een abonnement op Cyber Club en Playboy Magazine aangeprezen. Er is geen sprake van een aanprijzing van alcoholhoudende drank.
De prijs van de fles is verdisconteerd in de abonnementsprijs. De fles is dus niet gratis.

Het oordeel van de Commissie

De RVA is van toepassing op reclame voor alcoholhoudende drank. In de uiting wordt een gecombineerd abonnement op Cyber Club en Playboy Magazine aangeprezen, waarbij een fles Jameson Irish Whiskey cadeau wordt gegeven. Naar het oordeel van de Commissie bevat de uiting daarmee tevens een aanprijzing van Jameson Irish Whiskey aangezien de fles ook in de uiting is afgebeeld, zodat sprake is van reclame voor alcoholhoudende drank.

Artikel 20 RVA is op de onderhavige uiting echter niet van toepassing. De Commissie overweegt hiertoe dat adverteerder geen deel uitmaakt van het bedrijfsleven dat betrokken is bij de productie, de import, de distributie, de verkoop of de verstrekking van alcoholhoudende drank, maar werkzaam is in de uitgeverij-branche.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken