a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2015/00665

Datum:

19-06-2015

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van adverteerder in het kader van Vaderdag, waarin wordt gezegd dat adverteerder in verband met deze dag één grote cadeauwinkel is “voor alle soorten vaders”, gevolgd door enkele aanbiedingen. In de televisiecommercial verschijnt enige tijd bij aanvang en aan het einde daarvan in beeld: “Geen 18, geen alcohol”.

 

De klacht

In de televisiecommercial wordt gesuggereerd dat je alcohol voor je vader kunt kopen. Hierbij wordt niet vermeld dat je 18 jaar of ouder moet zijn om alcoholhoudende drank te kopen. Er staat alleen geen alcohol voor personen jonger dan 18 jaar. Als klaagster naar de winkel zou gaan om een fles whisky voor haar vader te kopen, zou zij deze niet meekrijgen.

 

Het verweer

Dit kan als volgt worden samengevat.

Adverteerder vat de klacht aldus op, dat klaagster vindt dat de uiting specifiek op minderjarigen gericht is en om die reden in strijd is met artikel 10 van de Reclamecode voor alcoholhoudende dranken (RVA) 2014. Adverteerder betwist dat de reclame op een dergelijke doelgroep is gericht en wijst op de afwezigheid van aspecten die minderjarigen zouden kunnen aanspreken. De commercial is ook niet op jongerenzenders uitgezonden. Tot slot wijst adverteerder op in de commercial gebruikte educatieve slogan “Geen 18, geen alcohol”.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Vooropgesteld wordt dat Vaderdag niet een evenement is dat specifiek voor minderjarigen is bedoeld. Vaderdag is weliswaar een dag die de aandacht van kinderen heeft, maar aan deze dag wordt ook door veel volwassenen aandacht besteed. Het is derhalve op zichzelf genomen toegestaan specifiek met het oog op deze dag reclame voor alcoholhoudende drank te maken binnen de grenzen van de RVA 2014. De voorzitter vat, in navolging van adverteerder, de klacht aldus op dat klaagster de bestreden uiting in strijd acht met artikel 10 RVA 2014. Daarnaast begrijpt de voorzitter dat klaagster meent dat uit de uiting onvoldoende blijkt dat het voor minderjarigen niet is toegestaan alcoholhoudende drank te kopen. De voorzitter oordeelt over het voorgaande als volgt.

2)  Niet kan worden gezegd dat de onderhavige televisiecommercial specifiek op minderjarigen is gericht. Het enkele feit dat de commercial uitdrukkelijk ziet op Vaderdag, is op grond van het voorgaande onvoldoende om hierover anders te oordelen. In de televisiecommercial staat bovendien bij aanvang en aan het einde de slogan “geen 18, geen alcohol”, hetgeen duidelijk maakt dat de commercial is bedoeld voor een volwassen doelgroep. Adverteerder heeft bovendien terecht gesteld dat in de televisiecommercial geen elementen voorkomen die naar minderjarigen verwijzen of die deze doelgroep zouden kunnen aanspreken. De televisiecommercial heeft in plaats daarvan, naar het oordeel van de voorzitter, een volwassen toon, zodat duidelijk is dat deze op volwassenen is gericht. Hiermee in overeenstemming is dat de televisiecommercial volgens adverteerder niet op jongerenzenders is uitgezonden.

3)  Dat niet specifiek in de uiting staat dat minderjarigen geen alcohol mogen kopen, brengt naar het oordeel van de voorzitter niet mee dat de televisiecommercial om die reden in strijd is met de RVA 2014 of enige andere bepaling van de Nederlandse Reclame Code. Uit de hiervoor bedoelde slogan blijkt immers dat alcohol niet is bedoeld voor minderjarigen. Daarnaast kan het inmiddels, ook voor jeugdigen, als een feit van algemene bekendheid worden beschouwd dat de minimumgrens voor het kopen van alcohol 18 jaar bedraagt. Ook in zoverre treft de klacht derhalve geen doel.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken