a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2020/00550/A

Datum:

02-12-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin is te zien hoe een persoon in het kader van St. Maarten (“maar dan voor volwassenen”) met een fles The Glenlivet Whisky en glazen langs deuren gaat waarbij hij diverse gezelschappen ontmoet.

 

Samenvatting van de klacht

De reclame is omstreeks 21.50 uur uitgezonden. Adverteerder heeft daardoor gehandeld in strijd met artikel 2 lid 2 van het Besluit televisie- en radioreclame voor sterke drank BES. Deze bepaling luidt als volgt: “Reclame boodschappen voor sterke drank mogen slechts uitgezonden worden tussen 22.00 en 01.00 uur.”

 

Samenvatting van het verweer van adverteerder

Klaagster meent ten onrechte dat in Nederland televisiecommercials voor alcoholische dranken pas zijn toegestaan na 22.00 uur. In de Mediawet 2008 is vastgelegd dat reclame op televisie voor alcoholische dranken niet is toegestaan is tussen 06.00 uur en 21.00 uur. Het artikel waaraan klaagster refereert, is echter de Mediawet BES, die is bedoeld voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De regels van de Mediawet BES zijn niet van toepassing op media-instellingen in Nederland. Nu de televisiecommercial alleen is uitgezonden na 21.00 uur, is dit conform de regels.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster stelt dat adverteerder in strijd met artikel 2 lid 2 van het Besluit televisie- en radioreclame voor sterke drank BES heeft gehandeld door de televisiecommercial vóór 22.00 te doen uitzenden. Nu adverteerder terecht stelt dat deze bepaling specifiek voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba geldt, kan niet worden gezegd dat adverteerder in strijd met deze bepaling heeft gehandeld door de televisiecommercial op Nederland 1 om 21.50 uur te doen uitzenden. Ook verder kan niet worden gezegd dat adverteerder daardoor in strijd met de wet heeft gehandeld. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken