a a a
 

Opmerkelijke zaken

Stellige aanprijzingen van crypto zetten belegger op verkeerde been

In deze zaak ging het om een online nieuwsbrief van Slim Beleggen over een bestelplatform waar Bist tokens (een soort crypotomunten) konden worden gekocht. De nieuwsbrief impliceerde dat het om een buitenkans ging om te investeren in crypto, wegens de enorme toekomstige vraag naar deze specifieke crypto tokens. Klager is hierop afgegaan, waarna de aangekochte tokens meer dan de helft minder waard werden. Klager pikte dit niet en stelde dat de nieuwsbrief misleidend was omdat de inhoud gebaseerd leek op een gedegen analyse waardoor hij werd aangezet om te investeren in crypto.

De Commissie verklaarde de klacht gegrond en heeft hierbij de gemiddelde belegger als uitgangspunt genomen. Door de stellige aanprijzingen, de genoemde groeiverwachtingen en het ontbreken van een duidelijke en zichtbare waarschuwing dat investeren in crypto ook tot verlies kan leiden, wordt de gemiddelde belegger op het verkeerde been gezet. De aanklikbare disclaimer-button die wijst op de risico’s onderaan de nieuwsbrief was hier onvoldoende.

Adverteerder was het niet eens met het oordeel van de commissie en stelde beroep in.

Het beroep slaagde niet en het College van Beroep heeft de uitspraak van de Reclame Code Commissie bevestigd.

Lees hier de hele uitspraak

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC