a a a
 

Opmerkelijke zaken najaar 2023: prijzen van reizen…..

Opmerkelijke zaken najaar 2023: prijzen van reizen…..

De (complete) prijs van een reis

In deze zaak ging het om een advertentie in de krant voor verschillende hotelarrangementen. Volgens klager waren de reserveringskosten van € 20,- ten onrechte niet in de (totale) aanbiedingsprijs opgenomen. Er stond in de advertentie “Prijs op basis van twee personen en beschikbaarheid, exclusief € 20,- reserveringskosten en toeristenbelasting”. Het ging in deze zaak specifiek om de vraag of de reserveringskosten in de prijs opgenomen hadden moeten worden, of ook afzonderlijk bij de prijs mogen worden genoemd.

Het College van Beroep constateerde in dit specifieke geval het laatste. Omdat hier door adverteerder Zoweg.nl is bewezen dat de reserveringskosten zich uit kunnen spreiden over meerdere arrangementen. Als er in een keer meerdere arrangementen worden geboekt, dan zijn de reserveringskosten van € 20 maar één keer verschuldigd. Dit maakt dat de reserveringskosten kosten zijn die variabel zijn en daardoor niet in de aanbiedingsprijs kunnen worden opgenomen. Maar let op: als het gaat om vaste en onvermijdbare kosten, moeten deze wel in de prijs zelf worden opgenomen!

De volledige uitspraak van het College van Beroep staat  hier.

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC