a a a
 

#Ad herken de reclame op internet

Reclamecode Social Media & Influencer Marketing
Reclamecode

Wat zijn de belangrijkste regels? En hoe pas je deze toe?

Naar de Reclamecode
Adviestool

Ontdek in max. 5 stappen hoe jij reclame via social media duidelijk herkenbaar maakt.

Ga naar de tool
Do's & don'ts cheatsheet

Op 1 A4 alle do's & don'ts over hoe je reclame herkenbaar maakt op een rij

Bekijk de sheet
FAQ’s

Bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden over de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing

Ga naar de vragen & antwoorden

#Ad Toolkit voor makers

Download hier het #Ad-logo in verschillende vormen. Je kunt dit gebruiken om jouw post of video op social media herkenbaar te maken. Klik hier voor uitleg over hoe je een #Ad gif’je toevoegt aan je Instagram Stories.

Let er daarbij op dat je het logo zo gebruikt dat het voor de consument duidelijk en op eenvoudig toegankelijke wijze kenbaar is dat sprake is van reclame, bijvoorbeeld door het voorafgaand aan de video te plaatsen. Lees hier wat de regels zijn en welke voorbeelden je nog meer kunt gebruiken.

Download de #Ad Toolkit

 

Wie, wat & waarom?

Ook voor social media en influencer marketing geldt dat altijd duidelijk moet zijn dat sprake is van reclame. Sinds 2014 is deze verplichting uitgewerkt in de Reclamecode Social Media die is opgenomen in de Nederlandse Reclame Code. De ontwikkelingen in social media gaan snel en influencer marketing is een veel gebruikt middel geworden. Reden genoeg om de code in 2019 te updaten onder een nieuwe naam: Reclamecode Social Media & Influencer Marketing.

De kern van de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing is en blijft: wees op social media transparant over de relatie tussen influencer en adverteerder als voor het bespreken of tonen van een merk of product een bepaald voordeel is geboden (vergoeding in geld of natura, zoals een gratis product). Of dit nu via YouTube, Instagram, Facebook of Twitter is; de consument moet gemakkelijk kunnen begrijpen dat het om reclame gaat. Door hier open en eerlijk over te zijn wordt het vertrouwen in reclame vergroot. Dat is positief voor alle partijen: het merk, de influencer én de consument.

De nieuwe naam en toelichting zijn het resultaat van een evaluatie van de Reclamecode Social Media. In samenspraak met adverteerders, media, social media professionals, communicatieadviesbureaus en consumentenvertegenwoordigers is de nieuwe naam bedacht en is de praktische toelichting geschreven met concrete voorbeelden en antwoorden op veel gestelde vragen.

 

Wat zijn de belangrijkste regels?

Reclame moet herkenbaar zijn als reclame

Krijgt de influencer een vergoeding? Vermeld dit duidelijk.

Let op: op Verspreiders die video’s uploaden op videoplatforms kan ook de Mediawet van toepassing zijn. Het Commissariaat voor de Media houdt hier toezicht op en heeft hierover beleidsregels opgesteld. Voor video-uploaders die actief zijn op YouTube, Instagram en/of TikTok, minimaal 500.000 volgers/abonnees hebben, in de afgelopen 12 maanden minimaal 24 video’s hebben geplaatst, verdienen aan de video’s (geld of gratis producten) en als ondernemer geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel, gelden er per 1 juli 2022 specifieke verplichtingen en (reclame)beperkingen. Zie voor meer informatie influencerregels.com/mediawet en de website van het Commissariaat voor de Media.

De Reclamecode Social Media & Influencer Marketing

Naast de algemene regels voor reclame (Nederlandse Reclame Code), is er sinds 2014 een aanvullende reclamecode voor reclame via social media, voorheen de Reclame code Social media (RSM). In verband met nieuwe ontwikkelingen in marketing is deze code in 2019 geüpdatet en heeft een nieuwe naam kregen: Reclamecode Social Media & Influencer Marketing.

Hier vind je de gehele Reclamecode Social Media & Influencer Marketing.

+ Toelichting met praktische tips

De update omvat ook een praktische toelichting zodat zowel merk als influencer weet hoe samen reclame kan worden gemaakt op een transparante en betrouwbare manier. In de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing staat de vernieuwde toelichting onder artikel 3.

Hier vind je de praktische toelichting van de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing, maar dan aangevuld met voorbeelden, richtlijnen en links. Deze online versie zal regelmatig worden geüpdatet n.a.v. nieuwe vragen en ontwikkelingen.

+ Adviestool

Ben jij een content creator/influencer of werk je hiermee?

En wil je graag weten hoe je je aan de regels houdt van de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing?

Doorloop de adviestool en ontdek in max. 5 stappen hoe jij reclame via social media duidelijk herkenbaar maakt.

+ Guidance document

Download hier het Guidance document reclamecode social media & influencer marketing gemaakt door de bvA en DDMA: een document van 2 pagina’s met alle belangrijkste regels en DO’s & DON’Ts overzichtelijk op een rij.

+ FAQ’s

Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden.

Vragen?

Heb je vragen over hoe je als merk, bureau of als content creator de regels in de praktijk brengt? Neem dan contact op met de Stichting Reclame Code via communicatie@reclamecode.nl.