a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2022/00479

Datum:

13-12-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden uiting

Het betreft een televisiecommercial van BOVAG, waarin door de voice-over aan het begin van de commercial het volgende wordt gezegd:

“De enige echte BOVAG Garantie is verdubbeld! Van 6 maanden naar 12 maanden. Ja, dan wordt kiezen voor een garantie-auto in een keer twee keer zo aantrekkelijk. De enige echte BOVAG Garantie is verdubbeld”

In beeld is een autoverkoper in de showroom te zien terwijl hij stickers met daarop de tekst “BOVAG Garantie” op diverse auto’s plakt. Tot slot komen twee (op elkaar lijkende) vrouwen met dezelfde kleding aan de showroom binnen en vraagt de autoverkoper aan de vrouwen of ze koffie willen.

 

De klacht

BOVAG wekt met de commercial de schijn dat de verlengde garantie enkel van toepassing is wanneer je een auto bij een BOVAG verkoper koopt, echter de wettelijke garantie is onlangs verlengd van 6 naar 12 maanden. BOVAG is volgens klager (net als andere verkopers) simpelweg verplicht om 12 maanden garantie te geven. Klager verwijst naar de Algemene aanbevelingen in de Reclamecode: artikel f Garantie. Klager vindt dat BOVAG in de commercial de schijn wekt alsof men met het nakomen van de wettelijke verplichting iets extra’s doet.

 

Het verweer

Adverteerder wijst op artikel 12 van de Nederlandse Reclame Code (hierna ook: NRC) en de Algemene aanbevelingen onder f.

BOVAG Garantie is een commerciële garantie en deze staat los van de conformiteitswetgeving (in de volksmond ‘wettelijke garantie’ genoemd), die is beschreven in artikel 7:17 Burgerlijk Wetboek. De bestreden uiting beperkt zich tot de BOVAG Aankoopgarantie, hiermee wordt gedoeld op de commerciële garantie zoals omschreven in artikel 14 lid 3 van de BOVAG Algemene Voorwaarden en de BOVAG Garantiebepalingen, zoals met de Consumentenbond en de ANWB in SER-verband zijn overeengekomen. De BOVAG Garantie staat los van de conformiteitswetgeving en dat de termijn van BOVAG Garantie identiek is aan de wettelijke garantie, maakt dit niet anders. Wettelijke conformiteit blijft altijd naast een commerciële garantie bestaan. Bij de tekst en opmaak van de garantiebepalingen is goed gekeken naar de inbreng van consumentenorganisaties. De BOVAG Garantie biedt extra zekerheden, waardoor deze meerwaarde heeft bovenop de conformiteitswetgeving. Er is dan ook geen sprake van misleiding. Consumentenorganisaties zouden nimmer hebben ingestemd met de BOVAG Garantiebepalingen indien die mogelijk consumenten zouden kunnen misleiden.

Onder verwijzing naar artikel 12 NRC voert adverteerder verder aan dat in de bestreden uiting de tijdsduur van de garantie duidelijk wordt genoemd. Voor de omvang en de inhoud wordt aan het einde van de commercial verwezen naar bovag.nl/garantie, waar alle relevante informatie te vinden is. De omvang en de inhoud van de garantie lenen zich er niet voor om in een kort filmpje uit te leggen.

De BOVAG Garantie biedt, naast de garantie uit hoofde van de conformiteitswetgeving, extra zekerheden. Er is wel degelijk sprake van een extra verplichting die de leverancier op zich neemt. Er is geen sprake van het opwekken van schijn, het is volgens adverteerder feitelijk juist dat de BOVAG Garantie enkel verstrekt kan worden door bij BOVAG aangesloten bedrijven. Een niet bij BOVAG aangesloten bedrijf kan geen BOVAG Garantie geven en kan zijn klagende kopers ook niet de gang naar BOVAG Bemiddeling of de Geschillencommissie Voertuigen bieden.

Adverteerder is niet verplicht de BOVAG Garantie van zes naar twaalf maanden te verlengen. Het woord ‘garantie’ wordt niet gebruikt om de schijn te wekken alsof men met het nakomen van de wettelijke verplichtingen iets extra’s doet. Het is echt iets extra’s bovenop de conformiteitswetgeving, aldus adverteerder.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de bestreden uiting wordt gesproken over “verdubbeld”, “van 6 maanden naar 12 maanden” en “twee keer zo aantrekkelijk”, waarbij continu gesproken wordt over de ‘BOVAG Garantie’. Naar het oordeel van de voorzitter blijkt uit de context van de uiting voldoende duidelijk dat in de commercial specifiek de BOVAG Garantie wordt aangeprezen. Adverteerder heeft in haar verweerschrift voldoende aannemelijk gemaakt dat de BOVAG Garantie een commerciële garantie is die los staat van de wettelijke garantie en dat deze commerciële garantie extra voordelen biedt. De voorzitter is van oordeel dat uit de bestreden uiting voldoende duidelijk blijkt dat de verdubbeling ziet op een voordeel van de aangeprezen BOVAG Garantie. Op grond van het voorgaande kan de klacht naar het oordeel van de voorzitter niet slagen.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.
 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken