a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2022/00383

Datum:

12-10-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op https://www.dekbed-discounter.nl/ over een 3 halen, 1 betalen actie met betrekking tot het product “Presence Dekbed Dons Silver – All Season”.

De bij de klacht overgelegde factuur, waarin -aldus klager- “dezelfde reclame-uiting wordt genoemd”, (…) In deze factuur staat, voor zover hier van belang:

“Omschijving                                                        Aantal   BTW    Item prijs   Korting    Subtotaal

 Presence Dekbed Dons Silver – All Season”.         3x     21%     €299,00    € 598,00  €299,00   

 Maat 200 x 220

(…)”.

 

Samenvatting van de klacht

Nadat klager gebruik had gemaakt van deze actie kwam hij erachter dat de prijs van het onderhavige dekbed “opeens” € 189,- per stuk was geworden. Dat is vreemd, aldus klager, in tijden waarin alles duurder wordt. Verder gold eerder al een prijs van € 150,-. In dit verband verwijst klager naar een link naar web.archive.org.   

Als klager had geweten dat de prijs van het dekbed puur ten behoeve van de actie was verhoogd, dan was hij niet op het aanbod ingegaan. Hij vindt de reclame misleidend, omdat adverteerder de aanbieding beter doet voorkomen dan in werkelijkheid het geval is.  

 

Samenvatting van het verweer 

Adverteerder begrijpt dat het voor de klant vervelend is als prijzen soms redelijk snel na aankoop veranderen. In dit geval is er echter sprake van “een hele andere actie waardoor er inderdaad sprake kan zijn van een prijsverschil”, aldus adverteerder. Bij aankoop is de klant akkoord gegaan met de toenmalige prijs.  

Verder staat het bedrijven in Nederland vrij om productprijzen te laten fluctueren. In dit verband verwijst adverteerder naar het volgende citaat (waarvan de vindplaats overigens onbekend is):

“Het staat de verkoper echter vrij om de prijs van artikelen te allen tijde te verhogen of te verlagen, stelt de Consumentenbond. Daar kun je als consument dus niets tegen beginnen zolang er geen sprake is van een koopovereenkomst, oftewel aanvaarding.”
 

Het oordeel van de voorzitter 

De voorzitter stelt voorop dat hij geen kennis heeft kunnen nemen van de precieze inhoud van de bestreden uiting op https://www.dekbed-discounter.nl/, nu daarvan geen afdruk is overgelegd. Klager heeft volstaan met het overleggen van een factuur waarin -aldus klager- “dezelfde reclame-uiting wordt genoemd”. De voorzitter gaat ervan uit dat klager hiermee doelt op het tekstgedeelte:  

“Omschrijving                                                        Aantal   BTW    Item prijs   Korting    Subtotaal

 Presence Dekbed Dons Silver – All Season”.         3x     21%     €299,00    € 598,00  €299,00   

 Maat 200 x 220”.

De kern van de klacht is dat de vermelde Item prijs van €299,- te hoog en daarom niet juist is, omdat adverteerder voor het betreffende dekbed eerder een prijs van “€ 150,-” (of volgens de  nadere toelichting van de klacht “€ 152,99”) hanteerde, en na de actie “opeens” een bedrag van € 189,-. De voorzitter oordeelt hierover als volgt.  

Nog daargelaten dat de voorzitter geen kennis heeft kunnen nemen van de precieze, bestreden reclame-uiting, rechtvaardigt de stelling dat adverteerder “eerder” en na de actie verschillende lagere prijzen hanteerde nog niet de conclusie dat de in het kader van de onderhavige actie genoemde prijs van € 299,- per item onjuist is. Ook is niet gesteld of gebleken dat het volgens klager door adverteerder gedane aanbod “3 halen, 1 betalen” in het algemeen niet gestand is gedaan.

  Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.  

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken