a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00370

Datum:

30-05-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie op Instagram waarop een vrouw is te zien die langs een weg aan het liften is met daaronder onder meer de tekst: “Gezonde mannen gezocht voor deelname aan een geneesmiddelenonderzoek.”

 

De klacht

De foto bij de reclame heeft niets met de inhoud te maken. De foto van de vrouw is uitsluitend gebruikt om letterlijk mannen te lokken. Het scenario van een eenzame aantrekkelijke dame die aan het liften is, is ook zeer suggestief. De maatschappij zou van dergelijke toestanden verschoond dienen te blijven, hoewel de #metoo kwestie duidelijk maakt dat dit nog niet zo is. Adverteerder hoeft de vrouw niet op deze manier af te beelden.
 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter heeft begrip voor het feit dat sommigen het niet passend zullen vinden indien in een specifiek op mannen gerichte reclame-uiting met de oproep om proefpersoon te worden, een liftende vrouw is afgebeeld. Duidelijk is dat deze foto geen verband houdt met het onderwerp van de uiting. Blijkbaar is de foto uitsluitend bedoeld om de aandacht te trekken. Dit alles is echter onvoldoende om te oordelen dat de reclame-uiting de grens van het toelaatbare te buiten gaat. Om die reden wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken